Putyin-Orbán: egy sor dokumentumot írnak alá

Szűk körű tárgyalással vette kezdetét kedden Orbán Viktor moszkvai munkalátogatása. A magyar kormányfőt Vlagyimir Putyin orosz államfő Moszkva környéki, novo-ogarjovói rezidenciáján fogadta.
MTI, 2014. január 14. kedd, 14:17
Fotó: Napi.hu

Vlagyimir Putyin a megbeszélés kezdetén, a sajtó munkatársainak jelenlétében mondott bevezetőjében kifejtette: "örömömre szolgál, hogy kapcsolataink rendszeressé váltak, üzleti jelleget öltöttek és minden irányban fejlődnek". A politikus hozzátette, hogy a gazdasági és a parlamentközi kapcsolatokra és a politikai kapcsolattartásra gondolt.

Az orosz elnök ezt követően bejelentette, hogy a meghívására Moszkvába érkezett magyar kormányfő látogatására egy sor dokumentumot készítettek elő aláírásra. Vlagyimir Putyin ezt meglehetősen pozitívnak minősítette, és úgy vélte, hogy az aláírandó dokumentumok új és komoly lépést jelentenek az orosz-magyar kapcsolatok fejlesztésében.

Orbán Viktor válaszában emlékeztetett az egy évvel ezelőtti moszkvai látogatására és hangsúlyozta, hogy Oroszország kiemelkedően fontos partnere Magyarországnak. A magyar miniszterelnök úgy értékelte, hogy a magyar-orosz gazdasági együttműködés "stratégiainak is mondható". Hangsúlyozta, hogy Oroszország Magyarország számára az Európai Unión kívüli kívüli legfontosabb partner.

Orbán Viktor kiemelte: "nagyra értékeljük azt a fejlődést, amelyet az Ön vezetésével Oroszország mutat, ez fontossá teszi az együttműködésünket Magyarország számára". A kormányfő emlékeztetett arra, hogy egy évvel ezelőtt, tavaly január 31-én tett látogatása során abban állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz államfővel, hogy a két ország növeli a gazdasági együttműködést. Hozzátette, hogy ez sikerült, és - mint mondta - példátlan mértékben nőtt a magyar-orosz kereskedelmi forgalom. A magyar kormányfő elmondta: abban bízik, hogy a most előkészített megállapodások tovább fejlesztik a kapcsolatokat.

A magyar kormányfő és Vlagyimir Putyin a sajtónak szánt nyilatkozatokat követően a magyar és az orosz kormány néhány tagjával, valamint orosz részről Alekszej Miller, a Gazprom állami gázcég elnöke részvételével szűk körű tárgyalást kezdett. Ezt kibővített körű munkaebéd követte.

A Reuters diplomáciai forrásokból úgy tudja: Orbán Viktor magyar kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz államfő mai találkozójukon aláírják a paksi atomerőmű bővítéséről szóló megállapodást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Superyankee, 2014.01.14 22:53

@jobbajobb: SZokasodhoz hiven mar megint elefantot csinalsz egy bolhabol. "tobb ezer mrd ft erteku" ??? Mit szivtal megint? Ez bistos opium volt. Meg ha a nemetek mondanak ezt akkor megertenem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.01.14 20:05

az üzlet ,az üzlet ...,de esetleg vissza kellene kapni az elrabolt kincseinket is !! ..kb több ezer mrd ft értékű műkincs van ott !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Superyankee, 2014.01.14 18:38

"A nagy sikerek" ellenere miert olyan fagyos a hangulat mint egy siralomhazban? Amerikaban "funeral home"-okban sincsenek ennyire letorve az emberek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html