Putyin megérkezett

Koszorúzással kezdődött a kedd délután rövid munkalátogatásra Budapestre érkezett Vlagyimir Putyin orosz elnök programja.
Inforádió, MTI, 2015. február 17. kedd, 15:44
Fotó: Napi.hu

A Liszt Ferenc-repülőtérre érkező gépről a távirati iroda fotót adott közre. A korábbi hírek szerint a tervezett délután kettő óra helyett egy órával később érkezik Putyin Budapestre, így minden programja - Hősök tere, Fiumei út, Parlament, Sándor-palota - egy órát csúszik. A késés vélhetően az útlezárások hosszát is megnöveli. A csúszásról a TEK értesítette a Hősök terén várakozó újságírókat - írta az Index.

A Hősök terén koszorúzással kezdődött a program

Koszorúzással kezdődött a kedd délután rövid munkalátogatásra Budapestre érkezett orosz elnök programja, Vlagyimir Putyin a Hősök terén helyezett el virágokat a hősök emlékkövén.

Az orosz államfővel délután az Országházban folytat megbeszélést Orbán Viktor, majd tárgyalásuk után közös sajtótájékoztatót tartanak. Ezután Áder János köztársasági elnök fogadja Vlagyimir Putyint a Sándor-palotában.

A munkalátogatásra öt dokumentumból álló egyezménycsomagot készítettek elő. A tervek szerint az aláírandó dokumentumok között szerepel magyar atomenergia-ipari szakemberek oroszországi képzéséről szóló egyezmény, valamint az a megállapodás is, amelynek értelmében magyar főkonzulátus nyílik az Oroszországi Föderációhoz tartozó Tatárföld székhelyén, Kazanyban. Orosz-magyar regionális, egészségügyi és felsőoktatási együttműködésről is készítettek elő egyezményeket.

Az orosz államfő a nap folyamán a Fiumei úti Nemzet Sírkert felújított szovjet parcelláinál hadisírokat koszorúz.

Vlagyimir Putyint tekintélyes tárgyalóküldöttség kíséri idei első európai látogatására: Szergej Lavrov külügyminiszter, Alekszandr Novak energiaügyi, Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési, Nyikolaj Fjodorov mezőgazdasági miniszter, az orosz-magyar kormányközi gazdasági vegyes bizottság elnöke, valamint Pavel Popov védelmi miniszter-helyettes. Vlagyimir Megyinszkij, a kulturális tárca vezetője és Veronyika Szkvorcova egészségügyi miniszter ugyancsak a küldöttség tagja.

A delegációval együtt tartanak a jelentős állami vállalatóriások vezetői is: Alekszej Miller, a Gazprom energetikai cég vezérigazgatója, Vlagyimir Jakunyin, az Orosz Államvasutak első embere és várhatóan Szergej Kirijenko, a Roszatom vezetője is.

HOZZÁSZÓLÁSOK