Országgyűlés: az ellenzék elfoglalta a parlamenti pulpitust

Minden ellenzéki párt részt vesz abban az akcióban, amellyel elfoglalták a parlamenti pulpitust, így próbálva megakadályozni, hogy a kormánypárti képviselők megszavazzák a rabszolgatörvényt.
Vég Márton, 2018. december 12. szerda, 10:26
Fotó: MTI Fotó / Máthé Zoltán

Ellenzéki tiltakozásokkal indult a szerdai nap, mivel az Országgyűlés kormánypárti többsége szerdán akarja elfogadni a Munka Törvénykönyvének rabszolgatörvényként elhíresült módosítását. Az ellenzéki képviselők elfoglalták a parlamenti pulpitust - írta a Mérce. A Jobbik és az LMP nem csatlakozott az akcióhoz.

Így nem juthat fel a házelnök és a parlamenti ülést sem lehet elindítani, amelyen megszavaznák a rabszolgatörvényt. A Mérce tudósítása szerint a kormánypárti képviselők is gyülekeznek a teremben, de az ellenzék teljesen elfoglalta az elnöki pulpitust. Az akcióban minden ellenzéki frakció részt vesz a Párbeszédtől a Jobbikig. Orbán Viktor miniszterelnök is bevonult az ülésterembe, az ellenzéki pártok sípszóval fogadták. A Jobbik pedig a "Rabszolgák éve" feliratú molinójukat feszítették ki a miniszterelnökkel szemben. A Jobbik népszavazást is kezdeményez annak érdekében, hogy a munkavállalók véleményt mondhassanak a Fidesz-KDNP rabszolgatörvényéről.

Kövér László házelnök az ellenzék tiltakozása ellenére megnyitotta az Országgyűlés szerdai ülésnapját. Kövér László szerint a házszabály értelmében vett fegyelmi szankciót el fogja rendelni, a mértékéről a későbbiekben határoznak. Egyúttal felkérte az ügyrendi bizottságot, vizsgálja meg, hogy a parlamenti törvényben és a házszabályban foglalt fegyelemsértésen túlmenően megvalósult-e olyan tényállás, amely adott esetben a fegyelmi jogkörön túlterjeszkedő szankciót igényel.

Ezután Latorcai János alelnök a képviselői üléshelyéről kezdte meg az ülés vezetését, majd megkezdődtek a határozathozatalok.
Ellenzéki képviselők a miniszteri padsor előtt állnak, folyamatosan hangos sípszó hallatszik. Az ellenzékiek szerint ez szembemegy a házszabállyal, mert ülést csak a pulpitusról lenne szabad vezetni. A szabályos levezetéshez jegyzőre és jegyzőkönyvre is szükség van az ellenzék szerint, ezek most szintén hiányoznak. Az LMP frakció rabszolgatörvény helyett több bért feliratú cetlikkel szórta tele az ülestermet. Rövid időre Áder János köztársaság elnök is megjelent az ülésteremben, az ellenzéki képviselők az elnököt is tájékoztatták álláspontjukról, de a köztársasági elnök pár perc után távozott.

A törvény az eddigi túlórakeretet 250 óráról 400 órára emelné, valamint a kifizetések elszámolási időszakát 36 hónapra emelné, ami azt jelentené, hogy 3 éven keresztül húzódhat a túlóradíjak rendezése. A munkáltatóknak egyénileg kell megállapodnia a dolgozókkal, hiába javasolta a fideszes többségű vállalkozásfejlesztési országgyűlési bizottság is a kollektívszerződéshez kötését a túlóráztatás növelésének.

Orbán Viktor kormányfő ellenben úgy látja, hogy a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló törvény a munkások érdekét szolgálja. A Napi.hu korábban részletesen foglalkozott a tervezet várható hatásaival: hr-szakemberek szerint a javaslat életszerűtlen, sok helyen bevezethetetlen lehet. Akár termelővállalatok kivonulásához is vezethet az új szabályozás.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2018.12.12 16:21

@europeer:
Szerintem a puha Kádár rendszer jobban foglakozott azzal, hogy mit gondolnak az emberek mint a mostaniak Az alkalmazotti réteg csalódottsága nem véletlen.
Orbán meg a többiek jó része hatalmat akart, ilyen egyszerű. Több volt az MSZMP reformpárti tagjai között az olyan, akik tényleg jó szándékúan de naivan változást akartak a nép javára, mint most a fideszesek között. Ezeknek egy mozgatójuk van a hatalom mert az pénzt hoz!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2018.12.12 16:06

Ajajjj! Magyarország ellenségei, akik magukat demokratikus ellenzéknek hazudják, pedig sem nem demokratikusak, sem nem ellenzék, reményeikben csalatkozva - a külföldi légiók bevonultatása és általuk a kormány megbuktatása, mert az értelmes választók nem kérnek belőlük - a bolsevizmus kezdeti, majd késői időszakára hajazóan anarchista módszereket alkalmaznak.

Köszönet illeti őket, amiért ismét bebizonyították, megmutatták kártékony, semmirekellő, hazaáruló mivoltukat!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

facan, 2018.12.12 13:23

@kanri:
Tehát akkor szerinted is ez a megfelelő módszer?
Nekem ez inkább anarchikus lépésnek tűnik, mint demokratikusnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.12.12 13:18

@facan: Ezt meg külön válaszolom, "Fel is sorolták őket, alkotmánybíróság, népszavazás, emberi jogok bírósága, Brüsszel..... "
------------------
1., Alkotmánybíróság: ki jelölte/választotta a tagjait, és hogyan, milyen körülmények között? :-))
2., Népszavazás: csak egyet említs meg, hogy mennyi kezdeményezést hagyott jóvá a választási bizottság, és mennyit népszavazhattunk? Csak egy példát hozzál. Nem fogsz, mert a diktatúra egyetlen népszavazást sem engedett. Na, ez viszont már egy példa a diktatúra jelenlétére.
3., emberi jogok bírósága, Brüsszel
a., miért kell odáig fajulnia a helyzetnek, hogy ezekhez kelljen fordulni?
b., el is meszelik az országot, tehát újra bizonyíték a diktatúra jelenlétére. És ráadásul mindig pénzbe is került eddig, sokat fizettünk az orbáni genyaságok miatt. És azt miért nem azok a politikusok fizetik saját zsebből, akik okozták?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2018.12.12 13:18

@facan: tényleg bírom amiket írdsz, de ez most azért kemény volt:
Az ellenzéknek ebben az esetben is megvannak a demokratikus lehetőségei. Fel is sorolták őket, alkotmánybíróság, népszavazás, emberi jogok bírósága, Brüsszel.....

Alkotmánybíróság - már nem sokáig lesz szerepe, népszavazás - majd ha átengedik a kérdéseket és nem lesznek kopaszok, meg kiélt vén k@rvák, akiket a fityesz fizet, emberi jogok bírósága - évek mire lesz belőle valami, Brüsszel - majd ha kibässzák ezt a szarkupacot az EUból, majd talán akkor mozdul itt az emberek halmaza.
Nem lesz itt semmi. A netadós tüntetéshez fogható kellene jó pár napig, vagy esetleg égetni dolgokat, de ez a nép? már erre is képtelen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html