Hiába mondja Kósa Lajos, hogy nem vonatkozik ránk, ez nem igaz, mert mindenkire kötelező, akire érvényes a Munka törvénykönyve. Ránk is vonatkozik tehát az új szabályozás, nincs szó más törvényről, ami ezt felülírná - mondta Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke a portálnak.

Az ágazatban 416 órában maximalizálták a túlórák számát. Ebből 250 óra az, amit a munkáltató elrendelhet, a maradék pedig önként vállalt túlmunkának számít. Az új törvény pedig azt jelentheti - Soós szerint -, hogy az a munkavállaló, aki a kötelező 250 óra felett eddig önként vállalt túlmunkát, nagyon rosszul jár.

A 400 órára való emeléssel ugyanis gyakorlatilag megszűnik az önkéntes túlmunka, mert "hagyományos túlórának" számít majd a munkahelyen töltött plusz idő. Így jóval kevesebb lesz a plusz juttatás is, mert ennek alacsonyabb a pótléka. Akár évente százezer forintnál több is kieshet egy átlagos fizetésből.

Azaz anélkül, hogy bármi történne, ugyanannyit kell majd dolgozniuk, csak kevesebbért, pedig "már így is mindenki a teljesítőképessége határán van.

Korábban több szakértő is arról beszélt, hogy ha a dolgozók nem vállalnának önkéntes túlmunkát, akkor összeomolna az egészségügy. Így ha ezentúl már megérni sem fogja nekik túlórát vállalniuk, akkor végleg kritikus helyzetbe kerülhet az ágazat.

November végén Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos nyújtott be önálló képviselői indítványt a Munka törvénykönyvének változtatásáról. Többek között megemelnék a munkaidőkeretet 12 hónapról 36 hónapra - erről kollektív szerződésben lehetne megegyezni. E mellett viszont az éves maximális túlóramennyiséget is felemelnék 250 óráról 400 órára. Egy darabig úgy tűnt, hogy Kósa Lajos elfogadható engedményeket tesz a szakszervezeteknek, később azonban ezekből az egyeztetéseken kifarolt.