Rabszolgatörvény: beintett a szombathelyi önkormányzat

Szombathelyen nem vehetnek igénybe a korábbinál több túlmunkát a száz százalékban önkormányzati tulajdonú cégek - erről döntött ellenzéki kezdeményezésre kedden rendkívüli ülésén Szombathely közgyűlése.
K. Kiss Gergely, 2019. január 8. kedd, 13:11
Fotó: Pixabay

A határozatot az Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt és a Jobbik képviselői szavazták meg. A Fidesz-KDNP frakció tagjai nem vettek részt a rendkívüli ülésen. A Pro Savaria képviselője, Molnár Miklós alpolgármester a napirendet megszavazta, de a határozatok elfogadásánál nem szavazott - írja az MTI.

Az ellenzéki képviselők a határozat elfogadása után Balassa Péter (Jobbik) javaslatára felkérték a város országgyűlési képviselőjét, Hende Csabát (Fidesz), kezdeményezze az Országgyűlésben a Munka törvénykönyvének módosítását, hogy vegyék ki a jogszabályból a túlmunka emelését lehetővé tevő részt.

A Fidesz-KDNP-frakció közleményben tudatta, hogy a közgyűlésnek semmilyen feladata nincsen a munka törvénykönyvének módosításával kapcsolatban. A szocialisták és a Jobbik közös akciójával összehívott rendkívüli közgyűlésnek semmilyen valós indoka vagy haszna nincs, az szerintük egyszerűen "politikai hangulatkeltés" és az önkormányzati cégek dolgozóinak érdekét sem szolgálja.

A közleményben jelezték: Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) Szombathely polgármestere kérte az önkormányzati tulajdonú cégek vezetőit, nyilatkozzanak arról, mennyi túlmunkát rendeltek el az elmúlt időszakban, és a közgyűlés elé beterjesztett terveikben mennyi túlórával kalkulálnak a jövőben.

A város honlapján nyilvánosságra hozott kimutatások szerint az önkormányzati tulajdonú cégeknél a korábbi túlórakeretet sem használták ki, a cégvezetők egybehangzó nyilatkozata szerint pedig nincs szándék a túlórák számának növelése.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix6, 2019.01.08 14:02

@susu69:
Meg aztán, mint a bekért papírok mutatták még a 250 órával se élt senki se...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

susu69, 2019.01.08 13:59

"beintett Szombathely" - hangzatos ámde ostoba cím. Ugyanis egy Parlament által megszavazott törvényt egy városi határozat nem írhat felül - legföljebb a város kijelentheti, hogy nem óhajtja igénybe venni a törvényben meghatározott keretet. Ezért aztán az ilyen cím másra sem jó, csak hangulatkeltésre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html