Rabszolgatörvény: emiatt főhet a kormány feje?

Egy közvélemény-kutatás szerint az emberek többsége támogatja a rabszolgatörvény elleni tiltakozásokat és valamivel kevesebb mint ötödük kész valamilyen formában részt is venni ezekben.
Komócsin Sándor, 2019. január 18. péntek, 09:19
Fotó: Reuters

Mintegy 1,4 millió ember, a választók 17 százaléka hajlandó valamilyen formában (sztrájk, tüntetés stb.) tiltakozni a rabszolgatörvény ellen, illetve 34 százalékuk (2,8 millió fő) egyetért a jogszabály eltörlésével, szolidáris a protestálókkal - idézi a Népszava a Publicus Intézet felmérését.

Összesen tehát az emberek 51 százaléka támogatja a tiltakozásokat, és harmaduk hajlandó tenni is értük. További nyolc százalékuk azt akarja, hogy a kormány semmisítse meg a rabszolgatörvényt, de a demonstrációt és a munkabeszüntetést nem tartja hatékony eszköznek ennek elérésére.

A válaszadók majdnem 60 százaléka alulról szerveződő folyamatként látja a tüntetéseket, így az elégedetlen embereket jelölte meg "főszervezőként". A második helyen a pártok végeztek, az emberek ötöde gondolja, hogy ezek csatornázzák be a kiábrándultságot. A szakszervezetekről, noha az egész tüntetéshullám az érdekvédők akciójaként indult, valamint a civilekről körülbelül tíz százalékuk gondolja ugyanezt.

Lefelé taposó főnökök

Saját legénybúcsúja vagy esküvője helyett is túlóráznia kellett volna egy nyugat-dunántúli autóipari beszállító cégnél dolgozó fiatalembernek - adta tovább a Vasas Szakszervezet tudomására jutott ügyet a Népszava. Főnöke jelezte: túlóráznia kell, ezért válasszon: esküvő vagy legénybúcsú. A férfi végül betegszabadságra íratta ki magát.

Minderről László Zoltán, a szakszervezet elnöke ezzel az esettel érzékeltette mennyire "önkéntes" a túlóra vállalása. A dolgozóknak egyébként joguk volna visszautasítani a túlórát, ha az aránytalan sérelemmel jár magánéletükre nézve. A feletteseik elvárásait teljesíteni igyekvő, rosszul kiválasztott középvezetők azonban sokszor még munkaerőhiány idején is kirúgással fenyegetőznek, ha valaki visszautasítja a túlórát.

Viselkedésük gyakori oka a cégeknél tapasztalható magas fluktuációnak. László Zoltán jelezte: most is van olyan üzemvezető, aki hatalmát fitogtatva azzal fenyegeti beosztottjait, bevezeti a 400 órás túlórakeretet, holott a munkáltatónak nincs is ilyen szándéka. A szakszervezeti vezető szerint egyébként a munkáltatók nem mostanában, a politikailag is felfokozott hangulatban állnak majd elő a túlórakeretek megemelésével, hanem nyáron vagy ősszel, amikorra kimerülnek az évi 250-300 órás keretek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2019.01.19 08:53

@Borisz1106:
Kár hogy ezt az elképesztő tanulmányt nem tudom használni a legkisebb helyiségben. megmagyarázod, hogy ez a kormány minden idők legjobb kormánya, a tolvajokat mented.
A fideszes trollok sorában te játszod a szakértőt, egyben orosz titkos ügynök vagy a neved Borisz!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi1111, 2019.01.19 00:35

@Borisz1106: péntek 21:20!
Ezek szerint a 100%-os AFA sokkal igazságosam lenne.
Még többet fizetnének a szemét gazdagok.
A minimálbéresek meg csak a nettó bérük felét.
És gondolom, kárörvendően röhögnének, hogy milyen jól kitoltak a gazdagokkal.
Ehhez már igazi IQ különlegesség kell, de neked megvan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2019.01.18 21:20

@OV: Az unortodox gazdaság politika nem csak fiskális részből áll és ott sem csak a szektor adók bevezetéséről! Volt ott még más is (monetáris politika). De nézzük a fiskális részt: tiszta progresszív jövedelem adó helyett jött az egykulcsos adó család támogatással megspékelve. Azaz ez a kombináció nem csupán a gazdagokat segíti a szegényekkel szemben, hanem a gyereket vállalókat a gyermeket nem vállalókkal szemben is. Fehéríti a gazdaságot és az ortodox neoliberális gazdaságpolitikával ellentétben nem okozott komoly zavart a költségvetésre. A segély helyett közmunka program arra biztosan jó volt, hogy innen az elsődleges munkaerő-piacra vissza sikerült vezetni több tízezer embert! Ezek előtte segélyesek, munkanélküliek voltak. Én emiatt teljes mértékben vitatom, hogy itt a leszakadás nőne! Nem OV! Pontosan nem. Mivel akik már a munkaerő-piacon vannak azoknak nem a segély, nem a közmunkás bér szintjén van a jövedelme. A 27% ÁFA megint egy ostoba szoclib duma, hogy a szegényeket meg a nyugdíjast terheli legjobban! Akinek nagyobb a jövedelme több ÁFA-t fizet mert többet költ, többet fogyaszt! Gondolj bele: ha lecsökkented az ÁFA-t az talán ebből az elgondolásból nem pontosan a többet fogyasztónak kedvez? (Arról nem is beszélek, hogy Gyurcsány Veressel megcsinálta 25%-ról 20%-ra, majdnem csődbe vittek vele már akkor, a kereskedelem pedig fél év alatt benyelte az egészet.)
Nem csak az idetelepülő multik kapnak jelentős támogatásokat. Az Uniós források legnagyobb része (pl.: GINOP) a KKV szektorba áramlik. Nem mellesleg az unortodox politika része volt a növekedési hitelprogram is!
Görögországban semmilyen kilábalás nem látszik. 1-2 év és alattunk lesznek!
A nyugdíjak reálértéken tartása megvalósul, a bérektől való különbsége európai viszonylatban talán rendkívül jó helyen áll (talán 4. helyen állunk). Van ahol 50% alatt van az első nyugdíj az utolsó bérhez képest!
Az oktatás és egészségügy fejlesztése most van terítéken. Nem figyeled a híreket?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2019.01.18 17:30

Kedves Borisz1106!

Az ördög a részletekben rejlik!Lássuk: a sajátságosan értelmezett gazdaságpolitika, de legfőképp ÚJRAELOSZTÁSI politika(kvázi, hogy a megtermelt népgazdasági erőforrásokat, mi mentén, MILYEN ÉRTÉKVÁLASZTÁS mentén osztjuk szét)
Jómagam foglalkozom SZOCIOLÓGIÁVAL is. és itt látni kell, hogy az ország minden EU mutatóban KETTÉOSZTOTT: lásd a szegény és alsóközéposztályi rétegek hihetetlen mértékű leszakadása felsőközéposztálytól, illetve a társadalmi mobilitás(mint olyan) tökéletes leépülése!
Hisz az elmúlt 10 évben a z ország gazdaságföldrajzi kettéosztottsága nem hogy csökkent, növekedett(lásd leszakadó régiók, zsákfalvak problémája, öregedő falvak stb)
Tehát önmaga az unortodox gazdaságpolitika HAZÁNK EGÉSZSÉGES SZOCIOLÓGIAI viszonyain nem javított(leszámítva konjunktúra okán fogyasztásbővülést-de a konjunktúra tőlünk független-hisz Ön is tudja EXPORTORIENTÁLT, NYITOTT gazdaság vagyunk)
De mi is volt az UNORTODOX tétel anno 2010-ben?: Orbán a bankadó bevezetésekor azt nyilatkozta, ONNÉT KELL ELVENNI, AHOL VAN(=kvázi a gaz kűűűfőőődi bankok, akik kitalicskázták a pénzt)
Namot ma már a bankadó, és banki tranzakciós illeték kivezetéséről beszélünk, ugyanakkor a nyugdíjasok-és szegények ADÓJÁNAK tartott(szociológiai értelemben) magas ÁFA kulcs marad 27%
De ugyanez a ide települő összeszerelő üzemek dotációja: mi adunk hihetetlen mértékű forrásokat az amúgy is tőkeerős befektetőknek, de a haza kkv szektor VERSENYKÉPES FEJLESZTÉSE elmarad illetve hihetetlenül bürokratikus!
Az IMF mint olyan, egy globális világgazdaságban jó dolog: lásd Görögország: már látszik a kilábalás nyomai: makroadataik javulóban.
Ugyanakkor igaz: hogy a kiadáscsökkentést tartják szem előtt(lásd nyugdíjak)...de hát mi is ezt tesszük a felosztó-kirovó nyugdíjrendszerünkkel, és nem a svájci indexállással: mert a nyugdíjak reálértéke, és az AKTÍV dolgozók bérkiáramlásához viszonyítva évről évre inflálódik!
DE még egy érzékletes példa: az államháztartást mi is az ORTODOX módszerrel hoztuk helyre: kiadáscsökkentés: lásd szociális szféra leépítése(ennek igazolására lásd Orbán tusványosi beszédét: a JÓLÉTI társadalmak kora lejárt, a munka társadalma a trendi) a GDP tortaszeletéhez képest NOMINÁLISAN az oktatási, és egészségügyi kiadások csökkentése(tehát hiába nőtt a GDP tortája,a felosztható tortaszeletek nem nőttek ilyen arányban, a tortaszeletek egy része elment stadionra és tao támogatásra)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2019.01.18 17:09

@OV: "az unortodox-i csak egy politikai mosópor reklám volt csupán, ami az akkori pillanatnak szólt, és nem egy adott ország HOSSZÚTÁVÚ gazdaságpolitikája!"

Várd ki a végét! Egyelőre nem indult még be az ortodox fordulat: nincs kiadáscsökkentés, nincs kamatemelés, nincs Ft leértékelés, a vagyon- és ingatlanadót, de a progresszív adózást sem kívánják bevezetni.
De a kérdés - látva az elmúlt 8 évet - sikeres volt ez a gazdaság politika? Másképp kérdezem: sikeresebb volt az unortodox gazdaság politika, mint az ortodox?
Segítségül neked néhány ország ahol az ortodox gazdasági politikát használják a válság kezelésére (természetesen az IMF bábáskodása mellett): Görögország, Portugália, Spanyolország, Ukrajna, illetve ma már Argentína is.

Én jobb eredményeket nem látok. Sőt!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html