Timmermans: Rabszolgatörvény helyett béremelés kell a magyaroknak

Az embereket nem lehet örökké a félelmeikhez láncolni: egy idő után a jövőjükről, munkájukról akarnak beszélni, legalábbis egy demokráciában – idézi az MTI Frans Timmermanst, az Európai Bizottság (EB) alelnökét és az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltjét, aki az ATV Egyenes beszéd című műsorában vendégeskedett pénteken este. A hírt az Index szemlézte.
Szepesi Anita, 2019. február 16. szombat, 10:16
Fotó: Getty Images

Timmermans - akivel szemben Orbán Viktor meghatározta magát az évértékelő beszédében - elmondta, hogy eljött a változások ideje Európában, és jobban akarnak élni az emberek, és a szocialistáknak van ezzel kapcsolatos üzenetük, amivel lehet kampányolni, majd rögtön a magyar túlóratörvényről kezdett beszélni. "Ha egy országban kevés a munkaerő, akkor nem a heti egy plusz munkanap a megoldás, hanem a béremelés, hogy a magyar munkás is kereshessen annyit, amennyit egy más országban dolgozó. Az Audi-gyárban is megemelték a béreket a sztrájk után" - mondta.

Szerinte nincs elfogadható indok arra, hogy Magyarországon lényegesen kevesebbet keressenek, miközben a megélhetési költségek már a nyugatihoz hasonlóak.

Arról is beszélt, hogy mindenképp szeretne találkozni Nagy Blankával, a középiskolás lánnyal, aki csúnyán beszélt egy kormányellenes tüntetésen, és akire ezért a teljes kormánysajtó rátámadt.

A jogállamisági kritériumok és az uniós támogatások összekötése Frans Timmermans szerint helyes, mert ha romlik a jogállamiság állapota, akkor a korrupció is nagyobb, az európai adófizetőknek pedig joguk van tudni, hogy mire költik a befizetett adójukat. Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor már harmadszor kapott kétharmados felhatalmazást a parlamenti választásokon, az európai politikus úgy reagált: ezt tiszteletben kell tartani, ugyanakkor még ez a többség sem hatalmaz fel senkit a törvények és az európai szabályok megsértésére.

A májusi EP-választás kapcsán Frans Timmermans elmondta: ez lesz a legérdekesebb, amióta 1979-ben megtartották az első közvetlen EP-választást. "Európa szíve" a tét, és az a kérdés, hogy az európaiak a kollektív szolidaritás vagy a nacionalizmus alapján állnak. Amikor a magyar baloldal és a Jobbik esetleges közös választási indulásáról kérdezték, úgy fogalmazott: szerinte együttműködés lehet, de szövetségkötés nem.

Elárulta azt is, hogy néhány hónapja beszélt utoljára Soros Györggyel, és arról beszéltek, amiről korábban mindig: hogy mi a helyzet Európában. "Sok emberrel találkozom, ő az egyik" - jegyezte meg az Egyesült Államokban élő üzletemberről. Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy Orbán Viktor szerint Soros György állította a "bevándorláspárti hadak élére", az EB alelnöke úgy reagált: őt az európai szocialista pártok állították a posztjára, nem Soros György. "Van, akinek úgy kellenek az ellenségek, mint az oxigén, de nem nekem" - tette hozzá.

Az interjú itt látható, hallható.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.02.16 11:09

"Az embereket nem lehet örökké a félelmeikhez láncolni: egy idő után a jövőjükről, munkájukról akarnak beszélni, legalábbis egy demokráciában "
-------------
1., "Az embereket nem lehet örökké a félelmeikhez láncolni:" Az embereket nem, de a magyarok többségét lehet. Sőt, igényli is azt.
2., "legalábbis egy demokráciában "" A magyarok többségének nem kell a demokrácia, így itt nem is beszélhetünk arról.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.02.16 10:34

@na4:
O1G a legsötétebb, egy sötét arkangyal Lucifer fegyverhordozója....
Timmermans viszont angyal, O1G kitaszított....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.02.16 10:20

Ez az egyik legsötétebb alak az EU-ban. Minden, amit mond mehet a kukába.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html