Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfőn tovább folytatódnak a szakszervezetek által szervezett megmozdulások a rabszolgatörvénynek hívott, a Munka törvénykönyvének tervezett módosításai miatt. A rendelet az eddigi túlórakeretet 250 óráról 400 órára emelné, valamint a kifizetések elszámolási időszakát 36 hónapra emelné, ami azt jelentené, hogy 3 éven keresztül húzódhat a túlóradíjak rendezése. A munkáltatóknak egyénileg kell megállapodnia a dolgozókkal, hiába javasolta a fideszes többségű vállalkozásfejlesztési országgyűlési bizottság is a kollektívszerződéshez kötését a túlóráztatás növelésének.

A Zoom.hu-nak érdekvédelmi vezetők úgy nyilatkoztak, hogy Győrben déltől délután kettőig, míg Pécsen délután kettőtől négyig tartanak félpályás útlezárást. Kedden Szolnokon délelőtt kilenc órától délig jön hasonló akció. Hozzátették, a tervek szerint ezeket a demonstrációkat 20 autóval jelentik be. Az ipari parkok környékén végzik az útlezárást, amelyeket nem hagynak abba, ha a Parlament elfogadja a dolgozókra nézve hátrányos módosítást.

A Napi.hu korábban részletesen foglalkozott a tervezet várható hatásaival: hr-szakemberek szerint a javaslat életszerűtlen, sok helyen bevezethetetlen lehet. Akár termelővállalatok kivonulásához is vezethet az új szabályozás.

Franciaországban hasonló félpályás útlezárásokkal indult a sárgamellényesek mozgalma is, amely tömegtüntetésekké és zavargásokká változott. Eleinte ott az üzemanyagokra kivetett környezetvédelmi adók miatt robbant ki, de a szakszervezetek is becsatlakoztak és munkaügyi elégedetlenséggé változott.