Rabszolgatörvény: maradt a csalódottság, jön a tüntetés

Nem történt érdemi változás a Munka törvénykönyve tervezett módosításainak ügyében, így a három éves munkaidőkeret és a 400 óra maximálisan elrendelhető túlóra kérdésében - így értékelték az MTI által megkérdezett szakszervezeti vezetők a Kósa Lajos országgyűlési képviselővel folytatott hétfői tárgyalásukat. A kialakult helyzet miatt a Liga Szakszervezetek is csatlakozik a Magyar Szakszervezeti Szövetség által december 8-ra meghirdetett demonstrációhoz, a Munkástanácsok Országos Szövetsége pedig kedden hoz határozatot e kérdésben.
Dzindzisz Sztefan, 2018. december 3. hétfő, 17:51
Fotó: Shutterstock

A parlamentnek Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselők nyújtották be azt a törvénymódosító indítványt, amelynek az elfogadását követően három évre emelkedne a jelenlegi maximum 12 hónapról a munkaidőkeret elszámolása, így a munkáltatóknak 3 éven belül kellene elszámolniuk a dolgozóknak járó túlmunkák díjával és a szabadnapokkal. A másik tervezett változás, hogy a jelenlegi 250 óráról - 400 órára emelkedne az egy évben elrendelhető rendkívüli munkaidő maximális mértéke.

Hétfőn a kormány oldal képviselői - Kósa Lajos, valamint Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős pénzügyminisztériumi államtitkár - elmondták, hogy az egyéni képviselői indítványban benyújtott törvénymódosító tervezetet kiegészítették azzal, hogy a munkaadó csak akkor rendelhet el 400 óra túlmunkát és növelheti a munkaidőkeretet 36 hónapra, ha erről a munkavállalókkal kollektív szerződésben megállapodik - mondta Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke és Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke az MTI-nek.

A MOSZ elnöke felidézte Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt hét szerdai bejelentését, amely szerint "a túlórapénzek egy éven túli elszámolását sem tartja helyesnek a kormány". Palkovics Imre szerint ezt a kijelentést nehéz lesz összeegyeztetni a tervezetben szereplő 36 hónapos munkaidőkerettel.

A szakszervezeti vezetők elmondták, hogy a Munka törvénykönyvének (Mt.) módosításait a továbbiakban az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottsága tárgyalja kedden és az ott elfogadott tartalommal kerül tovább a tervezet szövege a plenáris ülés elé. A Liga elnöke szerint éppen ezért még mindig kérdéses, hogy mi lesz a módosító törvényjavaslat végleges szövege. Hozzátette, a Liga az egyeztetésen ismételten arra kérte a kormány oldal képviselőit, hogy vonják vissza a 36 hónapos munkaidőkeretről és a 400 óra túlmunkáról szóló előterjesztésüket és a kialakult helyzetet a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) próbálják megoldani, a munkaadói és a munkavállalói oldal munkaidőre és pihenőidőre vonatkozó igényeinek ütköztetésével. Kérték mindezt azért, mert a szakszervezetek szerint a 36 hónapos munkaidőkeret európai uniós irányelvet sért, azaz az elfogadása kötelezettségszegési eljárást vonhat maga után.

Doszpolyné Mészáros Melinda arról is beszámolt, hogy az ügy jelenlegi állása miatt a Liga szakszervezetek is csatlakozik a Magyar Szakszervezeti Szövetség által december 8-ra meghirdetett demonstrációhoz.

Palkovics Imre megjegyezte, hogy a MOSZ a kérdésben a keddi testületi ülésén határoz majd. Ugyanakkor kiemelte, hogy szombaton nem csupán az Mt. tervezett átalakítása miatt akarnak az emberek az utcára menni, hanem többek között a CEU ügye és a közszolgálati dolgozók jogállásának változása miatt is. Hozzátette, hogy az Mt. ügyében talán szerencsésebb lenne önálló demonstrációt szervezni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.12.05 00:04

Nos, úgy döntöttem, hogy mai zenei továbbképzésemet egy örökérvényű nótára alapozom, melyre én magam is sokat táncoltam fiatal koromban, és amelynek máig is érvényes politikai mondanivalója van:

Napalm Death: Multinational Corporations

azaz, multinacionális vállalatok:

https://www.youtube.com/watch?v=YSKEgRcTO2c&list=RDBtrQaJ_-kKY&index=2

DE!!! A kevesek által ismert, RITKA, death-metal - horror verzió, ami, bár én kazettán ronggyá hallgattam a nyolcvanas években, ma már a neten csak hosszas keresés után található meg:

https://www.youtube.com/watch?v=gmUUV1mnTSM

Aki az elsőt meghallgatta, annak a második verzió KÖTELEZŐ! Multinational Corporations, Genocide of the Starving Nations!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2018.12.04 19:26

És? Fog ettől változni valami? Lószart, semmi! Majd ha összefog az összes szakma és tüntetnek szépen mint Párizsban..na akkor talán. Vagy amíg el nem dördülnek az első lövések..azokból esetleg megért valamit ez a tetves fityeszes sz@rházi banda. De addíg csak szájtépés ez az egész. Ennyi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.12.04 16:54

@Nyugatos_szolasszabadsag: "Ez az ellenzéki pártok utóbbi fél évének összes saját politikai terméke."

Nem, a rabszolgatörvény a kormánypártok politikai terméke.

"más, némileg többet dolgozó EU-s országokkal hoz minket pariba"

A "némileg" többet kereső EU-s munkavállalókkal sajnos nem hoz minket pariba, azért is hívják rabszolgatörvénynek, Móricka.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugatos_szolasszabadsag, 2018.12.04 14:27

"Rabszolgatörvény" Ez az ellenzéki pártok utóbbi fél évének összes saját politikai terméke. Ez az egy szó, hogy megpróbálják ráaggatni erre a törvénymódosításra ezt a pejoratív jelzőt.
Más szempontból meg ez a törvény csak más, némileg többet dolgozó EU-s országokkal hoz minket pariba munkajogilag. Ennyi. Semmi rabszolga, semmi botrány.
Dehát valakiknek már csak ilyen "botrány" jut...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html