"Ha megnézzük a mai miniszterelnöki megnyilvánulást, és az Áder János által aláírt törvény hatályosítását, teljesen beigazolódik az az állítás, amit az ország nyolcvan százaléka állít: ebben az országban diktatúra van" - fogalmazott az InfoRádiónak Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke azok után, hogy az államfő csütörtök délután aláírta a tiltakozásokat kiváltó túlóratörvényt, illetve Orbán Viktor egy ezt érintő kérdésre válaszolva mindössze annyit mondott, hogy most alkották meg a törvényt, és az működni is fog.

Székely úgy vélekedett, a miniszterelnök határozza meg, hogy 4 millió munkavállaló rabszolgává vált, ebből kifolyólag a szakszervezetek üzenete az, hogy "nagyon komoly ellenállás épül" Magyarországon. "Sztrájkokban és blokádokban fog ez megnyilvánulni" - tette világossá a szakszervezeti vezető; Budapesten és az ország más pontjain is.

Azt mondta, a szolidaritás túlnyúlik az ország határain, azok részéről is érzékeli, akik elmentek innen azok után, hogy "ez a kormány semmiféle jövőt és jogbiztonságot nem biztosít a magyar állampolgárok számára."

Péntek este tüntetéssel kezdődnek az elhúzódó akciók, ezt ellenzéki pártok és a Magyar Szakszervezeti Szövetség szervezi, ezen túlmenően további egyeztetések zajlanak, hogy az évet hogyan kezdjék, mindenesetre Székely "forró telet" ígért.

Egyre több helyen tüntetnek vidéken

Az ellenzéki pártok kezdeményezésére kormányellenes demonstrációt tartottak csütörtök este Kecskeméten. Békéscsabán a demonstrálók a "propagandasajtó" félrevezető tájékoztatása ellen tiltakoztak - írja az MTI.Kecskeméten a helyi ellenzéki pártok - a DK, az LMP, az MSZP, a Jobbik és a Momentum - kezdeményezéséhez szakszervezetek képviselői és civilek is csatlakoztak. A demonstráció részeként forgalomkorlátozó autós felvonulást is tartottak, majd a menet tagjai csatlakoztak egy bevásárlóközpont parkolójában gyülekezőkhöz. A tüntetők rigmusokat skandálva, nemzeti színű zászlókkal, pártlobogókkal és transzparensekkel a városháza elé vonultak. A kecskeméti Kossuth téren mintegy háromszáz ember részvételével tartott demonstráción felolvasták az ellenzéki pártok országos ötpontos követelését: a "rabszolgatörvény" azonnali visszavonását, kevesebb rendőri túlórát, független bíróságokat, csatlakozást az Európai Ügyészséghez és a független közmédiát.Ennek alapján a megyeszékhelyen a helyi politikusok, a Vasas Szakszervezeti Szövetség képviselőivel és civilek együttműködésével összeállították a kecskeméti munkavállalók hat pontját. Többi között felszólították Kecskemét polgármesterét, hogy a város tulajdonában lévő cégeknél ne alkalmazzák a "rabszolgatörvényt" és követelték a közpénzen működő médiumoktól a pártatlan tájékoztatást. A békés tüntetés résztvevői a beszédeket követően hatpontos követelésüket átadták a Kecskeméti Televízió főszerkesztőjének, otthagyták a polgármesteri hivatal portáján, majd átvonultak a Gong Rádió szerkesztőségéhez. Mivel ott nem nyitottak ajtót, a tüntetők egy része rövid várakozás után visszasétált a városháza elé, ahol krétával kormányellenes rigmusokat rajzoltak a tér kövezetére.Békéscsabán "Elég a hazugsággyárból" címmel tartottak ellenzéki tüntetést csütörtök este. A Magyar Szocialista Párt, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Demokratikus Koalíció és a Magyar Liberális Párt helyi képviselői a mintegy 100 ember előtt azt hangoztatták, hogy tiltakoznak a "propagandasajtó álhírei, az egyoldalú, félrevezető tájékoztatása ellen". A demonstrációt a Békés Megyei Könyvtár előtt tartották, ahol a Békés Megyei Hírlap szerkesztősége is található. A liberálisok Békés megyei elnöke, Fülöp Zoltán felolvasta az ellenzék ötpontos követelését.Zalaegerszegen több mint három órán át tartó félpályás útlezárással tiltakoztak csütörtök délután a város déli ipari parkjánál az ellenzéki pártok és a szakszervezetek a kormány intézkedései ellen. A demonstrációt a Jobbik, a Magyar Szocialista Párt, a Demokratikus Koalíció, a Lehet Más a Politika, valamint a Vasas Szakszervezeti Szövetség közösen szervezte. (MTI)