Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Országgyűlés hétfőn kezdődő ülésének napirendjéhez 2800 módosító indítványt nyújtanak be, amelyekről külön-külön kell majd szavaznia a parlamentnek. Az ellenzékiek azt szeretnék elérni, hogy ne fogadják el a napirendet, amelyen szerepel a "rabszolgatörvény", azaz a munka törvénykönyve módosítására vonatkozó kormánypárti javaslat - jelentette be Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője.

Ha a jogszabályt mégis elfogadja az Országgyűlés, akkor az Alkotmánybírósághoz és strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak, mert a törvény vitája nem felelt meg a jogszabályoknak - mondta Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezető. Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese is úgy látta, hogy a parlamenti vita miatt közjogilag érvénytelen lesz a jogszabály és arról addig nem is szabadna dönteni, amíg a parlament igazságügyi bizottsága állást nem foglal a kérdésben.

Jelenleg a Munka törvénykönyve (Mt.) azt mondja, hogy naptári évenként 250 óra rendkívüli munkaidő rendelhető el, ami kollektív szerződés alapján 300 órára növelhető. Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf egyéni indítványként benyújtott törvényjavaslata a 250-et emelte volna általánosan 400-ra, egyúttal törölve az utalást a kollektív szerződésre.

A vállalkozásfejlesztési bizottság ezzel szemben meghagyta volna maximum 250 órát általános szabályként, és csak kollektív szerződés esetén engedett volna 300 helyett 400 túlórát.