Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szakszervezetek a tiltakozó demonstrációt a többi között a munkaidőkeret egy évről három évre emelése és a rendkívüli munkaidő éves keretének 250 óráról 400 órára növelése miatt szervezték. A tüntetők a fővárosi Jászai Mari téren gyülekeztek délelőtt 10 óra körül, majd elindultak a Szent István körúton a Nyugati pályaudvar felé a Kossuth Lajos térre, a Bajcsy-Zsilinszky út és az Alkotmány utca érintésével -, ahol beszédek hangzanak el.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség, a tüntetés főszervezőjének képviselői egy molinót tartanak maguk előtt, amelyen az olvasható, hogy "Tiltakozunk a rabszolgatörvény ellen!".

Az Index tudósítása szerint a tömeg fél 12 körül megérkezett az Alkotmány utca végében felállított színpadhoz. A szervezők szerint tízezren is lehetnek, az Index tudósítói szerint a Szemere utcáig ért a tömeg, odáig tömött sorokban álltak az emberek. A tömeg többségében 40 felettiekből állt, de a diákok is sokan voltak.

Az Index szerint egymást követték a szakszervezetek, a Vasasok, a VDSZ, pedagógusok szakszervezetei, de az Audi Hungária szakszervezet is vonult. Kilakoltatás ellenes mozgalmak, például a Város mindenkiért is ott volt a tömegben. Egyetemistáknál a CEU melletti transzparensek is voltak, és "Szabad Egyetem", "Nem vagyok áru" feliratú táblákat is lehetett látni.

Politikusok is voltak kinn

A tüntetésen politikusok is rész vettek: Széll Bernadett egy "Nem leszünk Európa Kínája" felirattal jött, kint volt például a DK-s Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba, az MSZP-s Kunhalmi Ágnes, Mesterházy Attila, Molnár Gyula, de PM-es és momentumos politikusokat is lehetett látni a tömegben. Karácsony Gergő is ott volt az Index szerint.

A portál megjegyezte, hogy két nappal a tüntetés bejelentése után a rendőrség elrendelte a teljes Kossuth tér, valamint a tértől északra található Balassi utca részleges lezárását reggel 6 és délután fél 3 között. A Kossuth tér lezárása miatt valamivel előrébb hozták a színpadot az Alkotmány utcában.

Ha kell, gyárról gyárra harcolnak

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke felszólalásában kiemelte, hogy a szakszervezetek a munkakörülmények javítását, ezért a munka törvénykönyve tervezett módosításának azonnali visszavonását követelik, továbbá 2019. január 1-jétől két számjegyű béremelést akarnak és azt, hogy visszaadják a cafeteria megszüntetett elemeit.

Kordás beszédében bejelentette, hogy hétfőtől országos útlezárások lesznek, és arra kérte a dolgozókat, hogy abban minél többen vegyenek részt. Továbbá közölte: nem engedik alkalmazni a törvényt, ha kell gyárról gyárra harcolnak annak alkalmazásának megakadályozására.

Az útlezárásokkal kapcsolatban Kordás az MTI-nek azt mondta, hogy hétfőn első körben Pécsett és Győrben terveznek ilyet.

A tüntetők benyomultak a Kossuth térre

A szakszervezeti beszédek végén a szervezők arra kérték a résztvevőket, hogy vonuljanak el békésen, a tömeg egy része viszont megpróbált előrenyomulni a Kossuth térre és a Parlamenthez, a rendőrök csoportosan rohantak sorfalat tartani, és senkit nem engedtek beljebb. Az - Index szerint - ezres tömeg végül félórás dulakodás után áttörte a sorfalat, a rendőrök hátraszorultak a Parlament lépcsőjére. Délután kettőre nagyjából 100-200 ember maradt, ők farkasszemet néztek a lépcsőkön dupla sorfalban álló rendőrökkel. Időnként felhangzott a "Bűnözőket védtek" skandálás - írja az Index.

Óriási az elutasítottsága a módosításnak

Az Országgyűlés akár már a jövő héten elfogadhatja a munka törvénykönyvének vitatott és nagy felháborodást kiváltó módosítását, amelynek - a Policy Agenda felmérése szerint - a munkaképes korú lakosság körében 83 százalékos az elutasítottsága. Mindössze 9 százalék támogatja a kormánypárti kezdeményezést.

A kormány tervezett módosítása miatt a német fémipari IG Metall, autóipari szakszervezetek és a Siemens összüzemi szakszervezetei, illetve az egyik legnagyobb nemzetközi szakszervezet, az IndustriALL Global is felemelte a szavát és tiltakozott annak elfogadása ellen.