Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A parlament idei utolsó ülésének negyedik napja reggel 9 órakor kezdődik. Elsőként a Kúria elnöke számolhat be legfeljebb fél órában szervezete 2017-es tevékenységéről, amit elsőként a kormány, majd a frakciók értékelhetnek - adta hírül az MTI.

A második és harmadik napirendi pontban az Országos Bírósági Hivatal (OBH) vezetőjének, valamint a legfőbb ügyésznek nyílik lehetősége a beszámolóra, amelyekhez hasonlóan hozzászólhatnak a képviselők is.

Az Országgyűlés hétfőn kezdte meg őszi ülésszakának záró ülését, szerdán pedig több mint negyven előterjesztésről határozott.

A szerdai ülés után tüntettek a fővárosban

Az ellenzéki pártok kezdeményezésére indult Kossuth téri rendezvény alkalmi felszólalásokkal kezdődött szerda délután a fővárosban. A szervezők arra buzdították az összegyűlteket, hogy mondják el véleményüket a délelőtt elfogadott törvénymódosításról - tudósított az állami hírügynökség. A megmozdulásról a tüntetők a Fidesz Lendvay utcai székházához vonultak. Este a tömeg újra a Kossuth térre ért, ahol a tiltakozók megdobálták a rendőröket, akik könnygázt is bevetettek. A rendőrség tájékoztatása szerint öt rendőr megsérült. Éjfél előtt a rendőrség megkezdte a tiltakozók kiszorítását.

A tüntetők a Kossuth térről a Margit híd pesti hídfőjéhez vonultak, majd az Oktogon felé indultak, elfoglalva a Szent István körút mindkét oldalát. Többen a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd zászlait lengették.

A kormányellenes tüntetés a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt folytatódott, miután a Kossuth téren összegyűltek a Szent István körútról az Oktogonon és az Andrássy úton keresztül a Hősök teréig vonultak. A tiltakozók közül ketten az épület erkélyére mászva EU-s zászlót lengettek, a tömeg közben demokráciát követelt, és tiltakozott a munka törvénykönyvének szerdai módosítása ellen.

A Lendvay utcánál a tiltakozás este 7 óra körül véget ért. A tiltakozók egy része ezt követően a Kossuth térre, mások az Oktogonra vonultak tovább - tudósított az MTI.

A tüntetők este megtöltötték a Kossuth teret, a rendőrök tömött sorokban álltak a főlépcsőn, és annak tövében, de egy részük már a kordonon kívülre is kiment. A rendőrökhöz erősítés érkezett - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

Éjszaka is voltak összecsapások

A tömegből dobálták a rendőröket, petárdákat és műanyag terelőelemeket is dobtak. A könnygáz miatt a tüntetők egy része sállal takarta el az arcát. A tüntetők a főbejárattól a Parlament déli kapujához vonultak.
Bár időközben sok tüntető elhagyta a teret, az MTI tudósítójának beszámolója szerint nem sokkal éjfél előtt a rendőrség megkezdte a tiltakozók kiszorítását.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kora esti közleménye szerint a Dózsa György úti be nem jelentett demonstráció egyik résztvevője ismeretlen összetételű, maró hatású gázzal fújta le a biztosítási feladatokra kivezényelt rendőröket. A BRFK később azt írta: a Kossuth téren az egyre agresszívebben viselkedő tüntetők provokálják a rendőröket, többen tojást, sörösdobozokat dobtak a biztosítási feladatokra kivezényelt rendőrök felé. A rendőrök parancsnoka elrendelte a védőfelszerelés használatát. A rendőrök testpáncélt, védősisakot vettek fel, ennek ellenére több rendőr is megsérült. A közlemény szerint "a fokozódó agresszivitás megtörésére" könnygázt alkalmaztak - írta az MTI.

A rendőrök később arról számoltak be, hogy tüntetők egy része megkísérelt betörni az Országgyűlés épületébe, amit a rendőrség megakadályozott. Egy másik csoport a Lánchídra vonult, ahol a forgalmat akadályozta, a hidat egy időre le is zárták. A demonstrálók harmadik csoportja a Kossuth téren provokálja a rendőröket, építési törmeléket, hanggránátokat, pirotechnikai termékeket, tojást, és minden mást dobál a rendőrök felé. A megsérült rendőrök száma ötre emelkedett - írta a rendőrség.