Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az a célunk, hogy aki többet akar dolgozni, és így többet akar keresni, az elől lebontsuk a bürokratikus akadályokat. A munkaerőpiacon kínálati helyzet van, akinek nem felelnek meg a körülmények, elmegy máshova dolgozni, hiszen a cégek versenyeznek a dolgozókért - fogalmazott Palkovics László, aki szerint a túlmunka-szabályozás módosítását pedig maguk a gazdasági szereplők kérték.

A munkaerőpiaci helyzetre is reagálva emelkedik a minimálbér, ami automatikus hatékonyságnövekedést eredményez, akár a korábbi munkaidőkeretbe beleférve. A magasabb bérek következtében a munkaadók átgondolják a modernizációt, ami jó hatással van a termelékenységre. Ez nem azt jelenti, hogy veszek egy robotot és elküldöm az alkalmazottamat, hanem hogy a meglévő kapacitások mellett az automatizálással növelem a hatékonyságomat - tette hozzá az ITM vezetője az interjúban.

Az utóbbi fél évben újraírtuk Magyarország innovációs és kutatás-fejlesztési politikáját, amelytől azt remélem, hogy megváltozik a "leányvállalat-ország" arculatunk, és elmozdulunk a fejlett technológiát képviselő, értéket teremtő beruházások, tevékenységek felé - mondta a kormányalakításkor újonnan létrehozott tárca első embere. A cél olyan környezet kialakítása, amelyben a termékfejlesztés magyar munkaerővel történik itt, Magyarországon.

Szavai szerint a rendszerváltás után egy sor dolog elmaradt:

liberalizáltuk a piacot, és nem maradt a magyar vállalatoknak védőhálójuk.

Míg nálunk nyolc megszűnt vállalkozás jutott ezer lakosra, addig Csehországban és Lengyelországban, ahol megvédték a cégeket, mindössze fél. A magyar kkv-k adóterhe ötven százalék felett volt 2010-ig, ami bár csökkent, de további mérséklés szükséges. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy túladóztassuk a kisvállalatokat, amíg a multik adóterhe sok esetben 20 százalék alatti - fogalmazott Palkovics.

A Világgazdaságnak megfogalmazott ars poeticája szerint a következő években a magyar cégeknek minden esélyük megvan arra, hogy emeljenek a termelékenységükön, elérhetik akár a Magyarországon működő külföldi cégek szintjét is. Ehhez megfelelő oktatásra és a beruházások támogatására, digitalizációra is szükség van. A mikrovállalkozások számára már vannak olyan lehetőségek, amelyekkel összeolvadás nélkül is megoldhatják a méretgazdaságossági problémákat, elsősorban felhőalapú szolgáltatásokkal. Ezt persze az állam is támogathatja.