Rabszolgatörvény: fontos változásokat jelentett be Kósa Lajos

Több pontból álló javaslatcsomagot terjeszt kedden a munka törvénykönyvének tervezett módosításához az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottsága elé a Fidesz - közölte Kósa Lajos, a nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője, aki hétfőn munkavállalói szövetségekkel egyeztetett.
Dzindzisz Sztefan, 2018. december 3. hétfő, 16:17
Fotó: Pixabay

A munkaidő-beosztás megváltoztatásához a munkavállaló beleegyezésére lenne szükség - mondta Kósa, aki hozzátette, hogy egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén eddig az volt a szabály, hogy havi egy pihenőnapot kellett kötelezően kiadni. Ez a megszakítás nélküli üzemben, a több műszakban dolgozókra és az idényjellegű tevékenységet végzőkre vonatkozik. A kötelezően kiadandó pihenőnapok száma a jövőben kettőre emelkedne, és akármilyen speciális munkaidő keretében foglalkoztatnak valakit, ennyi pihenőnapra jogosult lesz - rögzítette Kósa Lajos.

Az egyenlőtlen munkaidő-beosztásban dolgozók minimálisan havi négy pihenőnapra számíthatnak. Mindkét esetben az egyik napnak vasárnapra kell esnie - jelezte a kormánypárti politikus. Nem változik az a garanciális szabály, amely arra vonatkozik, hogy a fiatal munkavállalóknál a heti pihenőnap és pihenőidő nem osztható ki egyenlőtlenül. Kósa Lajos elmondta, túlóra évi 400 órás felső határral csak akkor lenne elrendelhető, ha a munkavállaló ehhez hozzájárul. Ha 15 fő alatti a foglalkoztatotti létszám, akkor ez üzemi megbízott, ha 15 fő feletti, akkor üzemi tanács útján történne. Ha van kollektív szerződés megkötésére felhatalmazott munkavállalói érdekképviselet, akkor a kollektív szerződésben rögzíthető - ismertette.

A módosítások kizárólag az egyenetlen munkarendben dolgozókat érintik, a közalkalmazottakra, köztisztviselőkre, a heti normál munkaidő-beosztásban dolgozókra nem vonatkoznak. A magyar munkaerőpiacon egyébként 10-15 százalék, aki ilyen munkarendben dolgozik.

A munkaerő-kölcsönzőkre vonatkozó változásokat mindenki támogatta - jelezte Kósa.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ha-ha-ha, 2018.12.03 17:16

én örülök ennek a nemzeti szopatásnak, mert ráállok valamilyen egészségügyi szolgáltatásra vagy temetkezésire, mivel ezek a rabszolgák pár év alatt gallyra mennek. most örül, hogy túlórázik, több lesz valamivel a pénze, de pont annyival, hogy kapjon rá egy b@szott nagy hitelt, és fel is veszi. majd, hogy törlessze, még több túlórát vállal, és úgy 6-8 év alatt kifekszik.
hahaha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Papuska54, 2018.12.03 17:00

Érdekes, hogy "rabszolgatörvény" az, ami biztosítja, hogy többet lehessen keresni. A túlórát 2 órán túl eddig is, ezután is csak önként lehet vállalni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

papagaga, 2018.12.03 16:34

KOSSA: Mi kommunista ifjak indulunk, mert it a komminusta szombat ujra....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html