"Rabszolgatörvény" helyett új munka törvénykönyvét írna az LMP

A munkaidő-szervezésről szóló törvénymódosítás, vagyis a "rabszolgatörvény" kiszolgáltatja a dolgozókat a multiknak és más munkaadóknak - mondta Heltai László, az LMP gazdasági szakszóvivője vasárnap az MTI-nek.
Szepesi Anita, 2017. április 23. vasárnap, 17:23
Fotó: Pixabay

Az ellenzéki politikus a munka törvénykönyvének parlament előtt lévő változtatásáról beszélt, amelynek értelmében a jelenlegi 12 helyett 36 hónapra állapíthatnának meg munkaidőkeretet a munkaadók, de erről kollektív szerződésben kell rendelkezni.

Heltai László azt mondta: a változtatás ingyen munkára kényszerítené a dolgozókat; azt jelentené, hogy a munkaadónak akár egy éven belül sem kellene elszámolnia a túlórákkal, illetve a munkaidő-kedvezmények kiadásával. Továbbá arra is lenne lehetőség, hogy egy hónapon belül egyfolytában akár 30 napot is dolgoztassák a munkavállalót - sorolta.

A változtatás nemcsak "multipárti", de egyértelműen családellenes is, hiszen tervezhetetlenné teszi, hogy a dolgozó mikor lehet a családjával - vélekedett.

A kormány ezt a módosítót is egyeztetés nélkül nyújtotta be, pedig ha egyeztettek volna, kiderült volna, hogy az intézkedés ellentétes a kormány magasabb bérek melletti szóbeli elkötelezettségével. Ez ugyanis megint csökkenti a dolgozók bérét és erősíti az elvándorlást - értékelt.

Az LMP a javaslat visszavonása mellett azt képviseli, hogy a munkaidőkeretet nem bővíteni, hanem megszüntetni kellene - folytatta. A munkavállalók érdeke továbbá az lenne, hogy a munkaadónak minden hónapban el kelljen számolnia a túlórákkal és kifizetnie azokat, valamint hogy minden héten legalább egy napot pihenőnapnak ki kelljen adnia. Az ellenzéki párt egy teljesen új munka törvénykönyvét is összeállítana, széleskörű egyeztetések után.

Az LMP emellett megváltoztatná az adórendszert: jelentős béremelést adna minden dolgozónak, és progresszív adócsökkentést hajtana végre, így a minimálbér nettója 26 ezer, az átlagbér nettója 38 ezer, a dupla átlagbér nettója 23 ezer forinttal emelkedne. Ez kellene ahhoz, hogy az emberek érezzék a reálbér emelkedését, és csökkenjen az elvándorlás - összegzett Heltai László.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2017.04.23 18:30

Ezt azért teheti meg a szemét magyar politikus, mert a hülye magyar melós engedi.
Nem tiltakozik, nem tüntet, nem sztrájkol.
És főleg, elmegy dolgozni annyiért. Megérdemli, nem is szabad azoknak többet adni.
Sőt, én a kapuban belépőt is fizettetnék velük, amikor bemennek dolgozni.
A belépőkártyáért éves kártyadíjat vonnék, a WC-t fizetőssé tenném.
Simán megcsinálnám, mert ezek a birkák akkor is kussolnának.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html