Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Erőszakmentes tüntetést szervezett a Momentum és egyetemisták a budapesti Kossuth térre, hogy a szerdán az Országgyűlésben a Fidesz képviselői által megszavazott túlóratörvény ellen demonstráljanak. Az elfogadott javaslat szerint a túlórakeretet az eddigi 250 óráról 400 órára emelték, valamint a kifizetések elszámolási időszakát 36 hónapra növelték, ami azt jelenti, hogy 3 éven keresztül húzódhat a díjak rendezése.

A jogszabály a szakszervezetek és érdekvédelmi képviseletek szerint növeli a dolgozók kiszolgáltatottságát, hiába érvel azzal a kormány, hogy a törvény szerint a dolgozóknak külön meg kell állapodniuk erről a munkáltatóval, hogy túlmunkáztathassák őket. A Fidesz szerint azért is hiábavaló az aggodalom, mert az Európai Unió irányelve a túlórára vonatkozóan 417 órát is megengedne évente.

A túlóratörvény ellen csütörtökre meghirdetett tüntetésen az Index tudósítója szerint több száz ember gyűlt össze a Kossuth téren. Egyetemisták mellett középkorúak is megjelentek a demonstráción. A beszámoló szerint a skandálás egyelőre "Nem leszünk rabszolgák!", "Túlórázunk!", illetve "Orbán, takarodj!" rigmusokra szorítkoztak.

Szerda este többször összekülönböztek a rendőrök és a tüntetők. A Fidesz-székháznál is volt nyomakodás, amelyre tisztázatlan módon könnygázazás indult valamelyik oldalról. Valamint a Kossuth téren is egymásnak feszültek a demonstrálók és a hatóságiak, ahol az oszlatást könnygázzal oldották meg - a fotók tanúságai szerint - a rendőrök.

A parlament főlépcsőjénél, és oldalt is rendőrsorfal áll. Az épület oldalánál további rendőrök várakoznak. A DK-s Oláh Lajos korábban posztolt képet kordonokat szállító teherautókról, de ezeket egyelőre nem állították fel - írja a portál.