Az Európai Bíróság ma nyilvánosságra hozott  ítélete szerint nincs összhangban az uniós joggal az a magyar gyakorlat amikor egy teherautó sofőrje által elkövetett szabálytalanság esetén lefoglalják a kamion addig, amíg nem fizeti ki a büntetést a sofőr. Az Európai Bíróság ítélete szerint élesen elkülönül két eset, abban az esetben, ha csak a sofőr ellen indult eljárás és kamiontulajdonos fuvarozó cég ellen - ebben az esetben nem lehet lefoglalni biztosítékként a kamiont.

Abban esetben ha nem mezei közúti bírságról - például gyorshajtás - hanem egy bonyolultabb eljárásról van szó, amikor a kamiontulajdonos cég felelőssége is felmerül és ellen is eljárás indul - csakis ebben az esetben lehet biztosítékként a teherautót visszatartani.

A bíróság érvelése szerint abban az esetben ha a vétkes kizárólag a sofőr, túlzó és aránytalan a fuvarozó cég jogainak csorbítása. Ez esetben is hatóság rendelkezésre állnak kényszerítő eszközök - például a járművezető jogosítványának ideiglenes bevonása korlátozása a bírság megfizetésig. Az Európia Bíróság kimondta, hogy a jelenlegi magyar szabályozás ellentétes az uniós joggal.