"További útjukon önöket a csapat tagjaként már nem kísérem el" - jelentette be Radicová az SDKU országos tanácsának szombati ülésén, Zólyomban elmondott beszédében. Leszögezte, hogy döntését "minden külső és belső körülmény" figyelembe vételével hozta meg.

Radicová, aki jelenleg az átmeneti szlovák kormányt vezeti, azt mondta, hogy teljes felelősséget vállal megbukott kormánya minden lépéséért, beleértve az uniós válság során a Szabadság és Szolidaritással (SaS) folytatott, kudarcba fulladt tárgyalásokat. "Úgy érzem, már nincs jogom az állampolgárok bizalmáért folyamodni a következő választások során" - tette hozzá a politikus.

Szlovákiában azért volt szükség átmeneti kormányra, mert az Iveta Radicová vezette kabinet a két hete az euroövezeti mentőalapról szóló, bizalmi szavazással összekötött voksoláson megbukott.

Az SDKU új listavezetőjéről a párton belüli előválasztások fognak dönteni, de valószínű, hogy Mikulás Dzurinda pártelnöknek nem lesz ellenfele, így automatikusan ő kerül a lista élére. Ivan Miklos és Lucia Zitnanská alelnökök már jelezték, nem kívánnak indulni.

Radicová, aki először 2005 októberében vállalt politikai szerepet, amikor a második Dzurinda-kormány szociális és munkaügyi minisztere lett, nagy valószínűséggel egy időre a nagypolitikából is távozik. Helyi megfigyelők valószínűsítik, hogy indulni kíván a 2014-es elnökválasztáson. 2009-ben az elnöki bársonyszékért vívott küzdelemben ugyan alulmaradt Ivan Gasparoviccsal szemben, de majdnem egymillió szavazatot szerzett. Szlovákiában Robert Fico ellenzéki pártvezér és volt kormányfő mögött továbbra is ő a második legnépszerűbb politikus.