BUX
38240

Radikálisan olcsóbb lehetne a devizahitelesek árfolyamgátja

Kevesebb félreértést okozna és akár közjegyzőmentes is lehetne a devizaadós-mentés, ha jogszabályban uniformizálnák a szerződés szövegét, így az okiratba foglalás rutinműveletté válna. A hétfőn megjelent kormányrendelet szerint a gyűjtőszámla hitelszerződésének futamideje legfeljebb 30 évvel haladhatja meg a kölcsön eredeti futamidejét, azonban legfeljebb az adós 75. életévének betöltéséig terjedhet.

Nagy László Nándor, 2011. augusztus 23. kedd, 09:34

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A korábban ígért kormányrendelet helyett miniszteri rendeletben szabályozta a kormány az árfolyamgát alkalmazásával kapcsolatos részletkérdések egy részét. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter tegnap este megjelent döntése szerint a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés, illetve szerződésmódosítás közjegyzői okiratba foglalásának költségeit a hitelező pénzintézet köteles megfizetni.

75 éves koráig fizethet az adós
Amint arról beszámoltunk, hétfőn megjelent az árfolyamgát részleteit szabályozó kormányrendelet. E szerint az árfolyamrögzítést igénybe vevő devizahiteleseknél a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés alapján a havonta fizetendő törlesztőrészlet − bizonyos kivételekkel − nem haladhatja meg a rögzített árfolyam alkalmazási időszaka alatti utolsó törlesztési kötelezettség 15 százalékát. A rendelkezés alkalmazásának elhagyását az érintettek a rendelet szerint az árfolyam-rögzítési időszak záró időpontja előtti hatvanadik napig kérhetik írásban bankjuktól. A gyűjtőszámla hitelszerződésének futamideje legfeljebb 30 évvel haladhatja meg a kölcsön eredeti futamidejét, azonban legfeljebb az adós 75. életévének betöltéséig terjedhet.

Lapunk információi szerint már tavasszal, a bankok és a kormányzat közötti megállapodás előkészítése során az a vélemény látott napvilágot, hogy uniformizálni kellene a szerződés szövegét. Minderre az adna módot, hogy a konstrukció a fennálló kölcsönszerződéseket egyetlen ponton, a törlesztőrészlet megállapítása és megfizetése tekintetében érinti, a nyilvántartott hitelkeret megállapítására és az egyenleg megfizetésére vonatkozó szabályok függetlenek a meglévő szerződéses feltételektől. Az árfolyamgátas szerződések szövegének egységesítése révén − azon túl, hogy elkerülhetőek lennének az adós és bankja közötti félreértések − radikálisan csökkenhetnének a konstrukció költségei.

Közjegyzői díjak lakásvásárlásnál 2011-benVételár (millió Ft)Közjegyzői díj (forint)1,5−5,011 700 + az 50 ezer forint feletti rész 1 százaléka5,0−10,056 700 és az 5 millió forint feletti rész 0,5 százaléka10−81 700 és a 10 millió forint feletti rész 0,25 százaléka, max. 200 millió forint
Forrás: alfaterv.hu

Szakértők már korábban jelezték, ha jogszabály állapítaná meg a szerződésmódosítások tartalmát, lehetőség lenne arra is, hogy az rendelkezzen az ilyen rögzített tartalmú szerződések közvetlen végrehajthatóságáról is. Ekkor nem lenne szükség a módosítások közjegyzői okiratba foglalására, hiszen az csak az adós személyének igazolását és a nyilatkozat jogszerűségét tanúsítaná. Ennek ellenére a későbbi tárgyalásokon a közjegyzői okiratba foglalás mellett állt ki a jogalkotói oldal. Ugyanakkor még a múlt héten is arról volt szó, hogy a jogszabály egy olyan okiratmintát fog tartalmazni mellékleteként, amelyet egységesen kell majd alkalmazni az adott szerződésekre − így a közjegyzői okiratba foglalás is rutinművelet lenne − kellően alacsony díjért.

Korábban a közjegyzői kamara úgy foglalt állást, hogy az okiratba foglalás 10-20 ezer forint körüli áron reális, egy egyszerűsített műveletnél ugyanakkor sokak szerint az 1500 forintos közjegyzői alapóradíjhoz kapcsolódó minimumösszeg, azaz 6000 forint is elegendő lenne. A múlt hét végén a kormany.hu portálon megjelent hír azonban nem tett említést arról, hogy az aláírásra váró tervezetben lesz ilyen tartalmú melléklet, és a tegnap este megjelent rendelet sem tartalmaz ilyet.