Rádobják a béremelési bombát a turizmusra is

Januártól jelentős bérrendezés jöhet a turizmusban, erről a Magyar Turisztikai Ügynökség egyeztetett ágazati érdekképviseleti szervezetekkel - mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója az MTI-nek szombaton.
Szabó Zsuzsanna, 2017. június 10. szombat, 12:38
Fotó: Napi.hu

Guller szerint a vendéglátást és szállodaipart képviselő legjelentősebb munkáltatói és munkavállalói szakmai szervezetekkel egyetértés született arról, hogy az ágazatban dolgozók bérhelyzetét a lehető legrövidebb időn belül rendezni kell. Ennek módjáról további egyeztetéseket tartanak.

Guller rámutatott, hogy a vendéglátásban jövő évtől elfogadott jelentős áfacsökkentés - a jelenlegi 18-ról 5 százalékra - megfelelő fedezetet teremt a bérek emeléséhez. A kormányzat az áfacsökkentésért cserébe az ágazatban dolgozók bérének már rövid távon is jelentős emelését várja a vállalkozásoktól, ami szintén hozzájárul a turizmus versenyképességének növeléséhez - vélekedett.

Az MTÜ folyamatosan figyelemmel kíséri az ágazati bérek alakulását, a hatóságokkal együttműködésben fellépnek a munkavállalók szabályszerű foglalkoztatása, bejelentése érdekében - tette hozzá Guller.

Az egyeztetéseken részt vettek egyebek között a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége, Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, a Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakszervezet, vagy a Magyar Éttermi Szövetség képviselői.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

napiszar, 2017.06.10 16:41

@Ghanima: nem azért fogják a béreket emelni, mert csökken az ÁFA, hanem azért mert kell emelniük, különben nem marad aki dolgozna és bezárhatnak. Viszont változatlan bruttó árak és csökkenő ÁFA mellett lesz rá némi +fedezet. Nem mindegy az ok-okozat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ghanima, 2017.06.10 16:22

Ugyan már... olyan mértékben fog megjelenni az ÁFA csökkentés a bérek javára, mint ahogyan korábban megjelent a sertéhús, majd a baromfihús árában. Azaz sehogy, mert ott a tulajdonosok arra hivatkoztak, hogy korábbi költségveszteségeik miatt most az ÁFA különbözetekből behozzák a veszteségeket.
Ez esetben annyi lesz, hogy egyrészt továbbra is marad fekete foglalkoztatás, másrészt meg felemelik az áraikat. És nem biztos, hogy emiatt veszítenek a vásárlóikból, mert a hülye Balatonra igen sokan akarnak menni - igaz, sokan közülük csupán azért, mert távolabbra utazni úgysem futná.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html