Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csaknem kéttucatnyi az egészségi állapotukat firtató kérdésre kell válaszolniuk azoknak az orvosoknak, ápolóknak, akik megkapják a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját a napokban - írja a Népszava. Egyebek mellett arra kell válaszolniuk, milyen krónikus betegségeik vannak, milyen gyógyszereket szednek, allergiások-e, terveznek-e terhességet két hónapon belül, állnak-e műtét előtt, volt-e valaha oltással kapcsolatos allergiás rohamuk.

A Pfizer Magyarország orvosigazgatója, Fabó Tibor szerint a vakcina beadhatóságról mindig az oltóorvos dönt, óvatosságra van szükség a vérzékenyeknél, illetve a véralvadásgátló gyógyszerrel kezelteknél, mert ezt az injekciót izomba adják, és az okozhat vérömlenyt. Az eddigi biztonságossági vizsgálatok alatt bőrpírnál, helyi fájdalomnál komolyabb kellemetlen reakciót nem tapasztaltak.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy ezekből a tesztekből kizárták mindazokat, akiknél korábban súlyos reakciót váltott ki valamely más vakcina. De - mint mondta - például étel- vagy egyéb allergiások biztonsággal beolthatók. Várandósoknak, terhességet tervezőknek, és a gyerekeknek egyelőre nem ajánlják a Pfizer-BioNTech Comirnaty nevű készítményét, mert ehhez a klinikai tesztek eddig nem voltak kellően széles körűek. Például túl kevés 16 éven aluli vett részt ezekben.