Ez vár Magyarországra, a forintra és a GDP-re - új előrejelzés érkezett

Miközben egyre sötétebb fellegek gyülekeznek a világgazdaság helyzete és kilátásai felett, itthon továbbra is azt találgatjuk, mikor kezd el érdemben csökkenni a magyar gazdaság növekedési üteme - állapította meg Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. vezető elemzője. A forint viszont tartósan gyengülő pályán maradhat, átmeneti szünetekkel.
Domokos László, 2019. október 16. szerda, 13:44
Fotó: Getty Images

Nagyítóval vizsgálva is csak alig (vagy még annyira sem) látszik tehát egyelőre a gazdasági lassulás Magyarországon. Mindazonáltal ebből nem következik az, hogy nem is fog beköszönteni - írta a Török Zoltán a bank elemzőinek legfrissebb negyedéves stratégiai jelentésében.

A szakértő szerint az EU-pénzek felhasználásának lassulása, a választási időszak végével lecsengő állami beruházási boom - kart karba öltve a külső környezet romlásával - együttesen minden bizonnyal megteszi a hatását a hazai növekedési mutatókra. A Raiffeisen friss prognózisa szerint 2019 második felében 3,5-4,0 százalék lehet a GDP növekedése, 2020 egészében pedig 2,8 százalék, majd 2021-től kezdve ismét 3-4 százalék közötti bővülésre számítanak. A gazdasági ciklusban tehát lejtőre kell felkészülni, ám ezt sem válságnak, sem (Magyarország esetében) recessziónak nem nevezném - fogalmazott Török Zoltán. A növekedési ütem lassulásával együtt várhatóan enyhül a munkaerő-piaci feszesség is.

Nem is függünk annyira az autóipartól?

Az a közkeletű vélekedés, miszerint a magyar gazdaság a német autóipartól függ, és mivel az utóbbi egy válságon megy keresztül, így a hazai gazdaság sorsa is meg van pecsételve, nem állja meg a helyét - véli Török. A magyar gazdaság közvetlen autóipari kitettsége ugyanis meg sem közelíti a gyakran emlegetett 30-40 százalékot. Bár a feldolgozóiparon belül a részesedése 30 százalék körüli, a feldolgozóipar súlya a GDP-n belül csak 22 százalék, tehát az autóiparé nem éri el a 7 százalékot. Ehhez hozzá kell számolni a beszállító vállalkozásokat, velük együtt a hazai gazdaság autóipari kitettsége 10-12 százalék körüli.

Ráadásul a német autóipart temető újságcikkek dacára a termelés felfutóban van. Ezt a jelenséget abba a nagyobb európai trendbe kell beleilleszteni, amely a gyártási bázis költségoldali optimalizálásáról szól - ebből az átalakulásból pedig Magyarország jól jön ki. Az autóipar jövőjét meghatározó másik nagy változás az elektromos meghajtású autók termelésének felfutása. - márpedig az akkumulátorok gyártásában jelentős beruházások történnek hazánkban. Az valóban kockázatot jelent, hogy a hazai autógyártást (jelenleg) három vállalat képviseli Magyarországon. Amennyiben ezek a vállalatok nem tudnak sikeresek lenni globálisan a jövőben, akkor azt a hazai gazdaság teljesítménye meg fogja érezni.

Merre tovább, forint?

Ameddig szabadon lebegő árfolyamrendszerben marad a forint, addig fel kell készülni meglepő és előre nem látható elmozdulásokra. Ennek alternatívája az árfolyam rögzítése (euróbevezetés) lenne. Mindkettő mellett szólnak érvek és ellenérvek. Egyelőre, makrogazdasági szempontból a mérleg nyelve a jelenlegi árfolyamrezsim fenntartása felé billen ki. Megnyilatkozásaik alapján ezt a magyar gazdaságpolitika irányítói is hasonlóan gondolják.

Ez azt jelenti, hogy a forint árfolyama a jövőben is bizonytalan marad. Hosszabb távon leértékelődő pályán mozog a magyar deviza, míg rövidebb távon jellemző az átmeneti stabilizálódás az euróval szemben. Így az utóbbi hónapok 5 százalékos forintgyengülése után a 335 körüli euróárfolyam várhatóan nem marad tartós és az év vége előtt némileg erősebb (325-330 forint) szintek jöhetnek. Jó eséllyel a 325-330 forint körül lehet az az átmeneti "egyensúlyi" árfolyamszint, amelyhez hozzá kell szoknunk a következő időszakban. Távolabbra nézve azonban a megtapasztalt 336 forintos eurórekord nem örökéletű: néhány év múlva újabb csúcsok jönnek. A devizaháborús környezetben ezen nem kell keseregni kell, a deviza leértékelésével ugyanis a versenyképességet lehet menedzselni. Ez pedig elemi érdeke a magyar gazdaságpolitikának - fogalmazott a Raiffeisen vezető elemzője.

Magyar prognózis
Megnevezés201920202021
GDP (éves változás, %)4,42,83,2
Infláció (éves változás, %)3,22,52,9
Munkanélküliség (éves átlag, %)3,43,63,8
Forrás: Raiffeisen

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tegnaputan, 2019.10.16 19:48

@tegnaputan: A magyar GDP 2018-ban pedig a görög 79,6%-a. euróban számolva...
http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=nama_10_pc&lang=en
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2019.10.16 19:36

@MLB2019: Alapvető probléma CtrlC-CtrlV suzywongnál, hogy magával a GDP fogalmával nincs tisztában, azt hiszi ez a szerencsétlen, hogy az árfolyam változások kimutatására szolgál egy-egy országra Nemzeti össztermékére vetítve...
Egyébként 2010-ben 30,84% volt az arány európa legerősebb gazdasága és köztönk, 2017-ben pedig 33,43%. (Eurostadt)
Nekünk leginkább az IMF vezérelt Görög gazdasággal kell összehasonlítani magunkat, hisz ott az itteni baloldal által is képviselt gazdaságpolitika érvényesült.
2010-ben a görög GDP-nek 48,76%-a volt a magyar, 2017-ben pedig 64,25%. Tehát a trojka által segített és a hazai baloldal által képviselt gazdaságpolitika, erősen bukóban van a Fidesz gazdaságpolitikájával szemben..
https://www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tsdec100.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.10.16 19:15

@matyi2010: Ha tényleg lenne esze és végzettsége, röhögve találna jobban fizető és minőségileg is jobb állást Magyarországon mint a szar pártbértroll.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2019, 2019.10.16 18:50

@jetta84: "Ez a közgazdaságtan kiherélése!"
Ezt már itt többen elmagyarázták ennek a szerencsétlen suzybuzynak, de esély sincs, hogy felfogja.

"Valósat írt"
2015-öt pl. véletlenül 33,09-re számolta, holott az általa megadott link alapján 30,2%.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jetta84, 2019.10.16 17:53

@MLB2019: Valósat írt, utána néztem imf-nél kicsit más jött ki ott Németországgal mérve 2005-ben 34%, 2015-ben 30% 2018-ban 35 %-on álltunk.De az orbitális butaság, hogy különböző országokat más valutával nominálisan hasonlítgassunk.Ez a közgazdaságtan kiherélése!
Kedves suzywongnak a következő ábra nézegetését javaslom!https://www.imf.org/external/datamapper/PPPPC@WEO/THA
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html