Az egy évvel korábbinál 5,3 százalékkal több, összesen 3,9 milliárd liter üzemanyagot adtak el Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ)  tagjai, amelyek között megtalálhatóak a legnagyobb kúthálózatokat működtető cégek például a Mol, a Shell, a Lukoil, az OMV, Mobil Petrol.

A gázolajból 2,43 milliárd liter fogyott, ez 5,5 százalékos növekedésnek felel meg 2018-hoz képest. A benzinforgalom 4,8 százalékkal közel 1,5 milliárd literre emelkedett. (Lényeges, hogy teljes magyarországi kúthálózat 35-40 százalékát úgynevezett "fehér kutak" adhatják, amelyek egyik nagy hálózathoz sem tartoznak. Ezek forgalmáról a MÁSZ-nak nincsenek konkrét adatai, így nem  szerepelnek a fenti statisztikában.)

A MÁSZ-statisztikákból kiderül, hogy a prémium minőségű - a hagyományos gázolajnál és benzinnél - jellemzően 20-50 forinttal drágább üzemagyaoknál jóval nagyobb volt a növekedés. A prémium benzin esetében 24 százalékos növekedést történt, ami 116 millió liternek felel meg. A prémium gázolaj forgalma 12 százalékkal 222 millió literre nőtt.

Bár a prémium üzemanyagok forgalma látványosan nőtt, a teljes piacon a részesedésük 10 százalék alatti, a benzinnél a prémiumok aránya a teljes forgalomra vetítve 7 százalék, a gázolajnál több mint 9 százalék.

Az idei évben a prémium benzinek iránti keresletet fokozhatja, hogy ezek E5-ös jelölésűek, miközben tavaly december óta a a legtöbb kúton kapható 95-ös E10-es jelölésű, utóbbiban magasabb a bionkomponensek aránya. (A témáról részletesen ebben és ebben a cikkünkben olvashat.)