Kivizsgálja az önkormányzat Rákay Philip furcsa ingatlanügyletét

Kivizsgálja Rákay Philipék lakáscsere szerződését az I. kerületi önkormányzat – derül ki az RTL Híradó összeállításából.
Szász Péter, 2020. október 4. vasárnap, 13:20
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az ügyről a 24.hu írt először. A Magyar Televízió volt vezérigazgató-helyetteséről és feleségéről tavaly derült ki, hogy lakáscsere útján jutott hozzá egy 60 négyzetméteres, kétszobás ingatlanhoz a Bécsi kapu téren, egy olyan műemlék épületben, amit néhány éve 70 millió forintból újított fel az I. kerületi önkormányzat. A lakásért költségelvű lakbért, havonta 39 ezer forintot fizetnek.

A kerülettől kikért szerződésekből kiderült, hogy Rákayék a vári lakásért cserébe egy 24 négyzetméteres, földszinti, egyszobás lakást adtak a VIII. kerületi Kálvária téren. A legnagyobb ingatlanportálok hirdetései alapján a józsefvárosi lakás értéke töredéke lehet a Bécsi kapu térinek. De nem ez az egyetlen szokatlan körülmény, hanem az is, hogy a Kálvária téri cserelakás tulajdoni lapján nagy volt a mozgás a csereügylet idején.

A földhivatali dokumentumból kiderült:

  • Rákay Philip felesége 2018 novemberében vásárolta meg a józsefvárosi lakást, majd 9 nappal később csereszerződést kötött a Bécsi kapu téri ingatlan bérlőjével, amelynek értelmében a VIII. kerületi ingatlan a vári bérlőre szállt.
  • A lakást azonban nem sokáig tartotta meg az új birtokosa sem, aki a tulajdonjoga bejegyzése után 13 nappal eladta a szóban forgó józsefvárosi ingatlant, méghozzá éppen annak a személynek, akitől nem sokkal korábban Rákayék megvették azt

V. Naszályi Márta budavári polgármester az RTL-nek az mondta: lesz vizsgálat. Minden, pillanatnyilag meglévő lakásunknak a bérleti szerződését, az egész aktát már átvizsgáltuk. Egy előzetes vizsgálaton már az egész kupac átesett. Azokat az aktákat, amelyekkel kapcsolatban felmerültek kételyek, azokat további vizsgálatra félretettük, és elkezdjük szépen feldolgozni őket.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tepsi, 2020.10.04 15:41

@matura: Miért, te nem eltereléssel akarod elkerülni hogy a jogos kérdésére válaszolj? Az a baj hogy itt oldaltól függően mindenki lop attól függően hogy aktuálisan mennyire nagy a húsos fazék. A közbeszerzési maffia szedi le a sápot és az finanszírozza a kampányokat is. Ezek lehetnek belső milliárdos tőkések vagy külföldi multik is. Ha nem lehetne a közbeszerzésen "szabadlopni", akkor senki nem foglalkozna politikával, senki nem finanszírozna politikai pártokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2020.10.04 14:10

@Fricibacsi3: élből a vajda napi államtitkára a relativizálással próbálja menteni a menthetetlent, "raboltam, igaz, de a kalózok is raboltak, akkor nekem is szabad""
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2020.10.04 13:49

@LófaszGáspár0: aztán mondja csak, gazsi, hogyan és mennyiért is kapta meg az aluljáróban kend azt a jó kis sarkot, ahol éjjelente meghúzhatja magát?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi3, 2020.10.04 13:42

A BALLIBERÁLISOK VÁR BELI LAKÁSAIT MIÉRT NEM VIZSGÁLJÁK?

1.: Vámos Ágnes, a tavalyi önkormányzati választásokon az ellenzék által támogatott jelölt, jelen pillanatban az önkormányzat oktatási és kulturális tanácsadója. A Vár szívében lakik egy önkormányzati lakásban. Tudni szeretnénk, mekkora lakást bérel Vámos Ágnes? A bérleményért milyen címen és mennyi bérleti díjat fizet? Hogyan jutott hozzá ehhez a bérleményhez? (Nyugodtan térjenek ki válaszukban az úgynevezett »trükkökre«!) Vámos Ágnesnek üzlete is van a Várban. Tudni szeretnénk, az üzlethelyiségért mennyi bérleti díjat fizet?

2.: Bakró-Nagy Ferenc az önt támogató, balliberális Index című internetes portál főmunkatársa. Egy önkormányzat által nemrégiben tökéletesen felújított önkormányzati lakásban lakik. Tudni szeretnénk, Bakró-Nagy Ferenc milyen körülmények között jutott hozzá önkormányzati bérleményéhez? Mekkora lakást bérel, és ezért mennyit fizet havonta, milyen címen?

3.: Tamási Miklós, a Soros-féle CEU Open Society Archives vezetője volt, ő hozta létre a Fortepant. A budai Vár szívében lakik, néhány száz méterre a Miniszterelnökségtől. Tudni szeretnénk, hogyan jutott hozzá az önkormányzati lakáshoz? Mekkora a bérleménye, és ezért havonta mekkora bérleti díjat fizet, milyen címen?

4. Diósdi László, 1986-ban Rózsa Ferenc-díjjal kitüntetett baloldali újságíró, az ön nagy támogatója, a kampány alatt a várnegyed suttogó propagandájának vezéralakja, ahogy háta mögött hívják, a »vár öreg komcsija«. A budai Várban lakik, a vár szívében, alig néhány száz méterre a Miniszterelnökségtől. Tudni szeretnénk, hogyan jutott hozzá az önkormányzati lakáshoz? Mekkora lakást bérel, és ezért mennyi bérleti díjat fizet, milyen címen??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html