Feleslegesen sodorják nagy veszélybe magukat a magyarok

A magyaroknak csak töredéke jár rákszűrésekre, és ez a nőkre és a férfiakra is igaz. Eközben évente több tíz ezren szenvednek olyan daganatos megbetegedésben, amelynek korai felismerése a gyógyítás kulcsa.
Komócsin Sándor, 2020. október 22. csütörtök, 08:32
Fotó: Pixabay

A magyar nők 12 százaléka még soha nem volt méhnyakrákszűrésen, egynegyedük több mint három éve volt vizsgálaton, 36 százalékuk pedig a megelőző egy évben járt nőgyógyásznál - derül ki a napokban nyilvánosságra hozott európai lakossági egészségfelmérés (ELEF) 2019­-es adataiból, amelyeket az MTI idéz.

Tavaly ősszel Magyarországon harmadszor végeztek kutatást ezzel kapcsolatban, amely 510 településen több mint 12 ezer fő megkérdezésével zajlott. Magyarországon a halálozási statisztikákban a keringési rendszer betegségei és a daganatos megbetegedések vezető helyen állnak, így a korai felismerést és kezelést lehetővé tevő szűrővizsgálatoknak kiemelt jelentőségük van. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint tavaly rosszindulatú emlődaganat miatt 73,5 ezer beteg részesült közfinanszírozott ellátásban.

Az 50 év feletti férfiaknak évente ajánlott a prosztatarákszűrés. A férfiak esetében az életkor növekedésével nő a rákszűrésen éves gyakorisággal részt vevők aránya, a 65 éves és annál idősebb korosztály valamivel több, mint negyede jelent meg egy éven belül szűrésen, 39 százalékuk viszont még soha nem volt ilyen vizsgálaton.

HOZZÁSZÓLÁSOK