Rákszűrésre kéri a nőket az ÁNTSZ

Egy uniós finanszírozású programnak köszönhetően újabb 154 védőnőt vontak be a méhnyakrákszűrési programba, így most más összesen 344 védőnőnél, összesen 534 településen vált elérhetővé ez a szolgáltatás. A napokban 32 ezer levelet küldtek ki az érintett hölgyeknek, amelyben vizsgálatra hívják őket - közölte az ÁNTSZ.
Napi.hu, 2015. február 12. csütörtök, 12:20
Fotó: Reuters

Magyarország a rákhalálozásban az Európai Unió egyik legkedvezőtlenebb helyzetben lévő tagállama, a méhnyakrák miatti relatív halálozási kockázat az európai uniós országok átlagának mintegy háromszorosa. A méhnyakrák miatt bekövetkező halálozások száma évek óta nem változik, évente közel 400 nőt veszítünk el. Pedig a betegség kialakulása szűrővizsgálattal megelőzhető, illetve az időben felismert elváltozás megfelelő hatékonysággal kezelhető - hangsúlyozza az ÁNTSZ közleménye.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala 2013. július 1-én indította útjára azt a projektet, amelynek egyik célja a védőnői méhnyakszűrés országos kiterjesztése. Lényege, hogy a védőnők egy képzést követően önállóan végezhetnek méhnyakszűrést a védőnői tanácsadókban. Az ÁNTSZ a program keretében elsősorban olyan védőnők jelentkezését várta, akik 5 ezer fősnél kisebb településen dolgoznak. Így azok számára is helyben elérhetővé válik a méhnyakszűrés, akiknek korábban ezért távolabb kellett utazniuk.

A védőnői méhnyakszűrés mára az ország 534 településén vált elérhetővé, és a következő hónapokban ez a szám még tovább bővül, megközelítve az ezret. Az ÁNTSZ most 32 ezer névre szóló meghívólevelet küldött azoknak a 25 és 65 év közötti nőknek, akik jogosultak az ingyenes méhnyakszűrő vizsgálatra, és olyan településen élnek, ahol már elérhető a védőnői méhnyakszűrés. A meghívott hölgyek a lakóhely szerint illetékes területi védőnővel időpontot tudnak egyeztetni a kenetvételi vizsgálathoz. A vizsgálat nem jár fájdalommal, egyszerűen elvégezhető. Az ÁNTSZ kéri és egyben biztatja azokat, akik meghívó levelet kapnak, hogy éljenek a felkínált ingyenes szűrés lehetőségével, amely helyben, lakóhelyükön elérhető!

HOZZÁSZÓLÁSOK