Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat közel 1,5 milliárd forintot biztosít a raktárbázis kialakítási költségének az áfájára, további 1,1 milliárdot pedig az előfinanszírozásra. A pénzügyminiszternek november 30-ig kell a két összeget biztosítania az idei központi költségvetésből.

A kormány a lélegeztetőgép-készlet magyarországi raktárbázisának kialakításának finanszírozására pályázatot nyújt be a rescEU programhoz.

Védőhálóként az Európai Bizottság - az uniós polgári védelmi mechanizmus keretébe - rescEU néven létrehozott egy közös európai stratégiai egészségügyi készletet és elosztási mechanizmust. A készlet lehetővé teszi az orvosi felszerelések - például lélegeztetőgépek, egyéni védőeszközök, oltóanyagok, terápiás eszközök és laboratóriumi felszerelések - gyors célba juttatását. A Bizottság kezeli és koordinálja az egészségügyi rescEU-készletet, annak kialakítását és a szállítmányok célországba való eljuttatását akár teljes mértékben finanszírozza. A stratégiai egészségügyi készlet a szélesebb rescEU-tartalék részét képezi, mely olyan egyéb kapacitásokat foglal magában, mint a repülőgépes tűzoltás vagy az egészségügyi evakuálás.

Az egészségügyi készletre legfeljebb 380 millió euró áll rendelkezésre. Az egészségügyi készleten felül legfeljebb 77 millió euró fordítható a rescEU-ra való átállásra és a megfelelő kapacitások kialakítására.