Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar gazdaság öt évvel ezelőtt - 2011 végén, 2012 elején - került bóvliba, mert a hitelminősítők kiszámíthatatlannak látták a gazdaságpolitikát. Az S&P akkor utalt arra, hogy a jegybank vezetésének átalakítása kikezdheti a jegybanki függetlenséget. A mostani döntését többek között a magyar gazdaság sérülékenységének csökkenésével, a javuló adósságmutatókkal és a növekedési kilátásokkal indokolta.

Az, hogy két hitelminősítő is befektetésre ajánlja a magyar piacot azért lényeges, mert sok piaci szereplő csak abban az esetben fektet be egyes országok eszközeibe, ha legalább két hitelminősítőnél megvan a befektetési osztályzat. Így az eddiginél több befektető céltáblájára felkerülhet Magyarország. Növekedhet a magyar piacon az úgynevezett végbefektetők száma, például külföldi nyugdíjalapok jöhetnek, akik hosszabb távra, azaz akár több évre vásárolnának magyar állampapírokat. Ennek eredményeként nő az esélye annak, hogy a hozamgörbének nem csak a rövid oldalán, hanem a közepén és a végén is csökkenjenek a hozamok - tette hozzá Németh.

Így stabilabbá válhat a magyar állampapírpiac. Ráadásul, ha Magyarország jövőre devizakötvényt szeretne kibocsátani, akkor a mostani felminősítés miatt jobb feltételekkel teheti meg, ami szintén stabilabb finanszírozási hátteret jelentene.

A felminősítés miatti kötvénypiaci kereslet tovább fokozódhat, ha a magyar jegybank valóban meglépi, amit várnak tőle. Júniusban jelentette be a jegybank, hogy szeptembertől korlátozni fogja a 3 hónapos betétekben elhelyezhető összeget. Másképpen fogalmazva: kiszorít onnan jelentős összegeket, amelyek máshol kereshetnek helyet, például az állampapírpiac felé fordulhatnak.

A felminősítés a forint piacára is hatással lehet. Egyrészt a magyar állampapírok iránti fokozott külföldi kereslet eleve elősegítheti az erősödést. Másrészt nehéz helyzetbe kerülhet a jegybank. A három hónapos betétekben lévő pénzek kiszorításnak az egyik célja, hogy a külföldi befektetők elhagyják a piacot, és ezzel gyengítsék a forintot. A felminősítés azonban ez ellen hat, mivel inkább vonzóbbá teszi a magyar piacot a külföldi piaci szereplők szemében. Németh Dávid szerint a mostani kilátások szerint az euró árfolyama a 300-305 forintos szint felé veheti az irányt.