Reagált az NGM és az MNB a felminősítésre

A Magyar Nemzeti Bank üdvözli, hogy a Moody’s felminősítésről szóló döntésével immár mindhárom vezető nemzetközi hitelminősítő befektetésre ajánlott kategóriába emelte a magyar államadós-osztályzatot, elismerve ezzel az új magyar gazdasági modell eredményeit, köztük a fenntartható növekedés biztosítását. A lépést az NGM is üdvözölte.
Napi.hu, 2016. november 4. péntek, 23:13
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt évek fiskális és monetáris politikai fordulatának köszönhetően markáns javulás következett be a hazai gazdasági mutatók alakulásában és az ország kockázati megítélésében, amelyet a piaci szereplők és a szakértő elemzők már régóta elismernek. A gazdasági fundamentumok stabil javulását figyelembe véve a Magyar Nemzeti Bank régóta azt az álláspontot képviseli, hogy szakmailag indokolt és időszerű a magyar adósbesorolás javítása. A jegybank ezért üdvözli a Fitch Ratings és a Standard & Poor's felminősítése után a Moody's hasonló értékelését - írta közleményében a jegybank.

Az elmúlt hónapok felminősítései bár megkésett, de egyértelmű elismerései azon eredményeknek, amelyeket a magyar gazdaság az elmúlt években ért el. Különösen kiemelendő a külső sérülékenység jelentős mérséklése és a növekedési kilátások javítása, amelyekhez a jegybanki programok is érdemben hozzájárultak. A Magyar Nemzeti Bank ugyanis teljes törvényi mandátumának megfelelve az árstabilitás biztosítása mellett a gazdaság egészének is széles körű támogatást nyújt. A gazdaságpolitikai fordulat elérése Magyarország közös sikerének tekinthető. A strukturális reformoknak és az alkalmazott innovatív intézkedéseknek köszönhetően a válság előtt megkezdődő leminősítési hullámot egyértelműen sikerült megtörni, miközben a gazdasági egyensúly elérése mellett megteremtődtek a fenntartható növekedés alapjai. Ez egyben azt is jelenti, hogy stabil fundamentumok mellett biztosítható az ország versenyképességének további javítása - véli az MNB.

A folyamatosan javuló költségvetési, pénzügyi és reálgazdasági folyamatok alapján megalapozott várakozásnak tekinthető, hogy az elmúlt hónapok felminősítéseit újabb pozitív értékelések kövessék a jövőben - vetíti előre a jegybank.

NGM: fokozatosan irányt váltottak a hitelminősítők
A magyar gazdaságpolitika sikereit a nemzetközi szervezetek és a piaci befektetők után már mind a három nagy hitelminősítő is elismeri - írta közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2011 végén éppen a Moody's volt az első, aki spekulatív kategóriába minősítette Magyarországot. Az akkori leminősítések elvágták Magyarországot azoktól a konzervatívabb befektetőktől, akiknek a szabályzata előírja, hogy csak befektetésre ajánlott országok államkötvényeit vásárolhatják meg. Látva a magyar gazdaságpolitika eredményeit - az elmúlt évek során fokozatosan irányt váltottak a hitelminősítők: egymást követve jöttek a stabilizáló, kilátást javító és felminősítő döntések, most pedig éppen a Moody's az, aki utolsóként visszaemelte a befektetési kategóriába hazánk adósbesorolását.

A sikeres gazdaságpolitikának köszönhetően hazánk minden makrogazdasági mutatója javult az elmúlt években, az államadósság mértéke elismerten csökkenő tendenciát mutat, mindezt már a hitelminősítők sem hagyhattak figyelmen kívül - áll az NGM közleményében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ablakzsiraf, 2016.11.05 02:21

@isabella: ja, az ingyenélés menő dolog...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.11.05 00:10

Én az állampolgári alapjövedelem bevezetésének jobban örültem volna, de hát nem lehet egyszerre mindent.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html