A Mol üdvözli, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Mol kötelezettségvállalását elfogadó végzésével lezárta a több éve folyamatban lévő eljárását - közölte az olajtársaság a dízelárképzésről született, ma ismertetett döntés kapcsán.

A dokumentum szerint a GVH az általa vizsgált hat tényállásból öt esetben jogsértés megállapítása nélkül szüntette meg az eljárást, kizárólag a gázolaj és annak is a nagykereskedelmi listaárára tekintettel fogalmazott meg lehetséges aggályokat, melyeket a Mol által tett kötelezettségvállalás elfogadásával kezelhetőnek tartott.

A Napi.hu kérdéseire (A Mol beszámolt-e 2012-ben a 150 milliós GVH-bírságról, hogyan tájékoztatta erről a befektetőket? Hogyan érinti a hazai gázolajárakat a kötelezettségvállalás, mire számítanak a döntés nyomán a hazai gázolajpiacon?) viszont mindeddig nem válaszolt a társaság.

A közlemény kiemeli: a Mol az általa tett és a GVH elvárásaival összhangban álló kötelezettségvállalással a nagykereskedelmi árazását még átláthatóbbá tette - ebbe illeszkedik a 2013-ban bevezetett heti két alkalommal történő árdöntés is. Ezzel egyidejűleg tovább szigorította az árképzési gyakorlatára vonatkozó belső monitoring rendszerét is.

Hangsúlyozták: a nagykereskedelmi partnerei számára nem írhatja elő és nem is írja elő azt az árat, amelyen ők a gázolajat továbbértékesítik kiskereskedelmi partnereik felé. A benzinkutaknál érvényes kiskereskedelmi árak változtatásának mértéke és ritmusa továbbra is az egyes üzemeltető vállalatok saját döntése lesz.