Magyarországon a Hay Group nyári adatai szerint 3,9 százalék körül alakul az idei béremelés, ami a várható csaknem 6 százalékos inflációhoz képest reálbércsökkenést vetít előre éves szinten. A magyar Hay Group 2013-ban is hasonló eredményre számít. A közlemény idézi Jakabos Tündét, a Hay Group Magyarország vezetőjét, aki szerint most folyik a jövő évben várható béremelésekre vonatkozó felmérés, de a feltételezések szerint a vállalatok 2013-ban is csak infláció alatti béremelésre vállalkoznak majd.

A társaság közleménye szerint Ázsiában átlagosan 7,5 százalékkal nőnek a fizetések jövőre. A legnagyobb országok közül Indiában 10,5, Kínában 9,5 százalékos lesz az átlagos emelkedés, de jelentős, 12,8 százalékos növekedés várható Vietnamban, 10,6 százalék Indonéziában, 8 százalék a Fülöp-szigeteken és 6,2 százalék Malajziában.

Latin-Amerikában átlagosan 9,5 százalékkal lesz több a munkavállalók bére, de a régió legnagyobb munkaerő-piacán, Brazíliában csak 5,5 százalékos növekedési ütemmel számolhatnak.

A fejlett nyugat-európai országok átlaga 3,3 százalék körül várható. A legnagyobb gazdaságokban, Németországban és Nagy-Britanniában 3, Franciaországban 2,6 százalék lesz a béremelkedés - közölte a Hay Group. Ukrajnában 10, Oroszországban 9, Törökországban 8 százalékos béremelkedést várnak.

Ian Fitzpatrick, a Hay Group javadalmazásért felelős alelnöke szerint a fejlődő piacgazdaságokban a jelentős gazdasági növekedés jelenik meg a látványos fizetésemelésekben. Ugyanez nem mondható el Nyugat-Európáról, Észak-Amerikáról és a Csendes-óceáni térségről, ahol a pénzügyi válság a GDP és a bérek emelkedését is visszafogja - közölte. Az adatok a Hay Group PayNet adatbázisán alapulnak, amely a világ 100 országából 20 ezer cég 14 millió munkavállalójára vonatkozó információkat tartalmaz.