Az az álom, hogy alacsony marad a magyar GDP-arányos áht-hiány, nem volt reális, és a realitás az, hogy közelebb lesz a 10 százalékhoz.

A fősodorral halad együtt a magyar gazdaságpolitika, ilyen tekintetben nem unortodox. A kormány korábbi gazdaságpolitikájának fő iránya, azaz, hogy csökkenteni kell az államháztartás hiányát és alacsony hiányszámokat kell évről évre produkálni, és így folyamatosan csökkenteni lehet az államadósság GDP-arányos mértékét, Török szerint nem unortodox módszer, hanem bevett recept, hiszen más országok 20 éve ezt csinálják, míg mi csak 10 éve kezdtük el.

Ez egy külső kényszer volt, mivel az EU megelégelte, hogy korábban a magyar állam "fiskális alkoholizmust folytatva 8-9 százalékos hiányt produkált". A gazdaságpolitikai recept most világszerte az alacsony kamatok elérését és fenntartását jelenti, vagyis legyen olcsó a hitel, így az állam által biztosítani lehet a fogyasztást.

Akár már 2021-ben megindulhat a fellendülés - mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. vezető elemzője az ATV-ben. Szavai szerint van közgazdasági alapja annak, hogy az állam a válságot a költségvetési hiány elengedésével kezeli. Úgy látja, egyelőre homályos, hogy miről fog szólni a magyar gazdaságvédelmi akcióterv, eddig azt lehet tudni, hogy szeptember közepén hirdeti meg a kormány.

Mivel 2022-ben választások lesznek, ez a program akár egy kampányköltségvetésként is felfogható. A célszerű az lenne, ha olyan költekezés zajlana a magyar kormány részéről, amely a versenyképesség javítását tudja célozni- jegyezte meg a vezető elemző.