Rég láttunk ilyet a magyar kórházakban

A múlt év végére a november 30-i 64 milliárd forintról 13,3 milliárd forintra csökkent a magyar kórházak adósságállománya - derül ki a Magyar Államkincstár friss adataiból.
Napi.hu, 2017. január 23. hétfő, 10:50
Fotó: Napi.hu

Decemberben kormánydöntés alapján 45 milliárd forintot kaptak a kórházak a 30 napja lejárt számláik kifizetésére, az adósságkonszolidációba azonban a jelek szerint további forrást is bevonhattak. A tartozásállomány ugyanis novemberről decemberre 51 milliárd forinttal csökkent, ami figyelembe véve, hogy az utóbbi időben hónapról hónapra 2,5 milliárddal nőtt az adósság, csaknem 9 milliárdos pluszt jelent.

A 45 milliárdos adósságkonszolidációval együtt további 15 milliárd forintra a működés hatékonyságát növelő programokra pályázhattak a kórházak, ezen felül az Egészségbiztosítási Alap gyógyító-megelőző kasszáját 10 milliárd forinttal megemelték, vélhetően ez volt a forrása a 45 milliárdon felüli adósságcsökkentésnek.

A legnagyobb adós, a Honvédkórház 5,3 milliárd forinttal csökkenthette adósságát, így 2017-et mindössze 576 millió forintos tartozással kezdheti. Ennél többel, 649 millió forinttal tartozik még a Békés Megyei Központi Kórház, ahol több mint 2,5 milliárddal csökkent az adósság, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézet, amely 647 millió forintos tartozást görget maga előtt és a Bajcsy-Zsilinszky Kórház, ahol 649 millió forintos adósságállománnyal indul az új év.

A konszolidációval az összes 30 napnál régebben lejárt adósság kifizetését célozta meg az egészségügyi vezetés, azonban december végére még így is maradt közel 4 milliárd forint értékű 30 napon túl lejárt kifizetetlen számla. Az intézmények mintegy ötödénél, 21 kórházban nullára csökkent a tartozások értéke.

Egy közelmúltbeli egészségügyi konferencián Ónodi- Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár arról beszélt, hogy a jelenlegi növekedési ütem (havi 2,5 milliárd forint) mellett idén az év végére 20 milliárd forint alatt várja az adósságállomány éves növekményét, miután az év második felében a hatékonyságnövelő beruházások eredményei is jelentkezni fognak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

POTUS, 2017.01.23 15:28

@Fricibacsi2: ha "mellékzsebből", akkor miért vártak vele eddig? Hogy addig is hulljon a nyugger?

ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi2, 2017.01.23 15:10

Mellékzsebből kipengették
Decemberben 900 Milliárd pluszvolt a költségvetésben mert nem lopták el mint Gyurcsányék
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html