Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A balatoni turizmust októberben, az egy hónappal korábbival pont ellentétes folyamatok határozták meg. Szeptemberben ugyanis a külföldi vendégéjszakák száma emelkedett éves bázison és belföldieké csökkent, októberben viszont a magyarok töltöttek több időt a régióban, míg a külföldiek elmaradtak.

A külföldiek 82 ezerszer aludtak el a Balaton környéki vendéglátóhelyeken, amely a tavalyi 89 ezerhez képest 7,8 százalékos visszaesés. Ez a volumen ugyanakkor jócskán elmarad a főszezonétól, júliusban 426, augusztusban 396 ezer vendégéjszakát mért a KSH.

A belföldi vendégek 177 ezer éjszakát "generáltak", 10,2 százalékkal többet, mint tavaly. Júliusban ezek a számok 836 és 790 ezer voltak. Az éves bázisú növekedés azért is figyelemreméltó, mert ennél magasabb számot, 28 százalékot utoljára 2014 májusában produkált a tó.

Az összesített októberi növekedés így 3,8 százalék lett, amely az idei második legjobb adat. A magyarok emellett az első 10 hónap számait is "mentették", amely ha szerény mértékben is, de 0,3 százalékkal nőtt. Októberig a Balaton környezetében 4,63 millió vendégéjszakát töltöttek a turisták, a tavalyi év hasonló időszakában kevesebb, mint 4,62-őt.

A balatoni turizmus igen gyengén kezdte az idei évet. Május volt az első hónap, amikor éves bázison növekedni tudott a vendégéjszakák száma és augusztusig kellett várni arra, hogy az összesített adatok szerint ne csökkenjen. A visszaesést elsősorban a külföldiek elmaradása okozta, bár az összes 4,6 milliós vendégéjszakából "csak" 1,6 milliót köszönhet nekik a tó. Az a tény, hogy a szezonon kívül voltak olyan hónapok, amikor 20 százaléknál is nagyobb mértékben esett vissza a külföldi vendégéjszakák száma, felveti annak kérdését, hogy a tó képes-e versenyezni a többi magyar turisztikai régióval a programok terén egy olyan évben, mikor a vendégéjszakák száma országosan 6 százalékkal nőtt éves bázison.

Ahogy azt a Napi.hu a Magyar Turizmus Zrt.-től megtudta, a Balaton régióban évek óta jelen van a gasztronómiai megújulás, valamint a főszezonon kívüli programok meghonosítása is. A gasztro-programok között van a tapolcai Pisztráng Fesztivál, a szigligeti Süllő Fesztivál vagy a tihanyi Garda fesztivál. A melegvizű fürdők, gyógyhelyek mellett a Balatoni régió őszi kínálatának szerves részét képezik még a fine dining éttermek, bisztrók, családi pincészetek is.

A külföldi vendégéjszakák számának csökkenését az is árnyalja, hogy a KSH Hévizet is a Balaton régióhoz sorolja, amely közismerten kedvelt az orosz turisták körében. Az orosz gazdaság alakulása pedig nem igazán kedvezett a turizmusnak, ennek pedig nem sok köze van a magyar turisztikai kínálatnak.