Rég történt ilyen a hazai autópiacon

A szűk esztendők után, Magyarországon nőttek az unión belül az egyik legnagyobb mértékben az újautó-eladások. De a számok mögött nincs nagy öröm.
Szabó Dániel, 2018. május 22. kedd, 08:30
Fotó: Pexels

Több mint 1,3 millió gépkocsit adtak el Euró­pában áprilisban, ami 9,6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatot - írka a Magyar Idők az európai autógyártók szövetsége, a European Auto­mobile Manufacturers' ­Association (ACEA) adataira hivatkozva.

A lap szerint a kereslet növekedésében fontos szerepet játszott, hogy a meghatározó autó­piacok kivétel nélkül jól teljesítettek, és alig akad olyan márka, amelyik ne tudta volna növelni az eladásait a múlt hónapban. Alegnagyobb növekedést produkálva 38,9 százalékkal több gépkocsi talált gazdára a múlt hónapban Magyarországon mint tavaly ilyenkor. De ebben nagy szerepet játszott az alacsony bázis: összesen 12 056 darab autót adtak el a negyedik hónapban idehaza. (Összehasonlításképppen Romániában több mint 50 ezret.)

A kiemelkedő adatot kellő távolságtartással szemléli a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE). ­A hazai személyautó-piac még mindig nem érte el azt a méretet, amely a 3,2 milliós flotta megújításához minimálisan szükséges - mondta a lapnak Erdélyi Péter a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületeének (MGE) ügyvezető elnöke. Az MGE erre az évre 125 ezer eladással számol, de az áprilisihoz hasonló jó eredményeknek köszönhe­tően valószínűleg elérhetjük a 130 ezret is. De az ideális méret 160-180 ezer körül lenne.

Európában az egyes cégcsoportok és márkák is jól teljesítettek: a Volkswagen-csoport 13,8, a PSA-csoport 70 (az Opel megvásárlása miatt), a Renault-csoport 9,7, a Ford (14), a FIAT (FCA-csoport) 2, a ­Toyota 21,3, a Nissan 4, a Hyundai 16 és a Kia 4,6 százalékkal növelte eladásait. Az Audi­nak, a BMW-nek és a Daimlernek viszont nem sikerült jól az április.

A fotó forrása: Pexels.com/Torsten Dettlaff.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2018.05.22 10:04

"A kiemelkedő adatot kellő távolságtartással szemléli a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete"
Én meg azért, mert megint az állami költekezést duzzasztotta az eredményt, nem a lakosság ereje és lehetősége.
Az új autók többségét a minisztériumok, az önkormányzatok a rendőrség vásárolta.
Vagyis az amúgy is gyenge adatunkat ez tovább gyengíti.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html