Régen érkezett ilyen rossz adat az államháztartásból

Állítólag több tízezer Klik-es számlát fizettek ki az elmúlt hetekben a tartozásokból, ennek ellenére a Magyar Államkincstár friss adatai szerint a lejárt adósságok értéke egy hónap alatt 11 milliárdról 14,3 milliárdra emelkedtek. Amúgy sem volt erős hónapja a költségvetési szerveknek: a teljes tartozásállomány 9,3 milliárd forinttal nőtt.
Papp Zsolt, 2016. március 22. kedd, 19:02
Fotó: Napi.hu

A költségvetési intézmények tartozása két éve nem látott mértékben, 9,3 milliárd forinttal nőtt idén februárban, így az elérte 72,1 milliárd forintot. (2014 júliusában egyetlen hónap alatt 14,4 milliárd forinttal nőtt a kifizetetlen, lejárt számlák összege.)

Nincs szoros összefüggés, inkább csak érdekesség, hogy eközben az államháztartás az első két hónapban többlettel zárt - amire korábban nem volt példa. Úgy tűnik, hogy a többlet ellenére a közintézmények nem kapnak több pénzt - vagyis rosszul tervezték meg az idei költségvetést. Ennek egyik oka lehet, hogy a 2016-os büdzsét már egy évvel ezelőtt számolták ki - hisz magát a költségvetési törvényt tavasszal terjesztették a parlament elé és e régi tervezési számok mára elavulhattak.

A februárban mért 72,1 milliárdos lejárt közintézményi tartozásból 1,3 milliárd szállítói finanszírozású, döntően uniós projektekhez kapcsolódó. Szállítói finanszírozású projekt esetében a projekt végrehajtásában részt vevő intézményt megillető támogatás összegét közvetlenül a szállító számlájára utalja a közreműködő szervezet, de a kedvezményezett intézmény könyvelésében ki kell mutatni a szállító felé fennálló kötelezettséget mindaddig, amíg annak pénzügyi teljesítése meg nem történik. Amennyiben a kötelezettség lejárt, úgy azt a tartozásállományról szóló adatszolgáltatásban is szerepeltetni kell - vagyis ez a tartozás inkább csak a könyvekben jelenik meg.

Az összes tartozásból 30 nap alatti 24,6 milliárd, 30-60 nap közötti 13,6 milliárd, 60 napon túli lejáratú 33,3 milliárd forint, míg átütemezett tartozás 600 millió forintra rúg. A tartozásállomány teljes összegéből az állammal szemben fennálló tartozás összege közel 4,7 milliárd forint. A tartozásállományból 44,2 milliárd (az összes tartozás 61,3 százaléka) az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel.

Intézményesült a nemfizetés

Az adatszolgáltatásra kötelezett 722 közintézményből 400 küzd lejárt adóssággal rávilágítva a helyzet reménytelen voltára - vagyis az egész államháztartást "elfertőzte" a gyakorlat, miszerint nem fizetnek a beszállítóknak. A legnagyobb egyösszegű tartozás a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál (Klik) van, ahol az adóssága egyetlen hónap alatt 11 milliárd forintról 14,3 milliárdra emelkedett, miközben állítólag megkezdődött a Klik konszolidálása.

A intézményfenntartó - állítólag - 38 milliárd forintot kap/kapott a 18 milliárdos teljes adósság kifizetésre és a hiány eltüntetésre - legalább is ezt jelentette be Palkovics László (képünkön középen)  oktatási államtitkár, a Klik új vezetőjének (Pölöskei Gáborné - képen balra) bemutatásakor. Ugyanakkor az állítólagos átcsoportosításról nem látott napvilágot semmilyen jogi norma - ennek ellenére a hírek szerint történtek kifizetések. Mégis egyetlen hónap alatt nőtt a Klik lejárt adóssága 3,3 milliárd forinttal.

A kormányhivatalok sem fizetnek évek óta

A kormányhivatalok a másik nagy adósok - a probléma évek óta fennáll, a kormányhivatalok gyakorlatilag alapításuk óta folyamatosan görgetik maguk előtt a lejárt számlákat. A teljes kormányhivatali adósság már 5,5 milliárd forintnál jár. A legnagyobb adós a Pest megyei hivatal: februárban 1,5 milliárd forintra mérsékelte adósságát január 2,1 milliárdról.

A Miniszterelnökség lejárt adósságai januárban a nulláról 971 millió forintra emelkedett. Jó hír, hogy a rendőrségnél megszűntek a milliárdos adósságok, ám februárban így is 748 milliós lejárt kifizetetlen számlákat görgettek maguk előtt. Igaz, ez a 20, megyei és fővárosi rendőrkapitányság összesített tartozása - míg az egészségügyben egyetlen kórház kénytelen ekkora adósságot maga előtt görgetni az elégtelen finanszírozás miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2016.03.23 14:46

@antitroll: Fogadja őszinte részvétem, reménytelen vállalkozásba fogott ,ahhoz hogy valaki a lényeget lássa ahhoz ész kell , Daniel Dakotának az hiányzik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2016.03.23 09:34

@Daniel Dakota:
Ettől tartottam, hogy nem fogod megérteni, vagy nem akarod. Bonyolult ez Neked.
Benne vagyok, és ezzel (is) foglalkozom. Te meg tájékozódj ahol akarsz...

2015. év végén kiömlesztettek egy csomó EU-s támogatást. Mi is kaptunk belőle. A projekteket kötelezően le kellett zárni november-decemberben. Azaz ki kellett fizetni. Ezek vagy teljesen, vagy túlnyomó részt EU pénzekből valósultak meg és több 100 milliárdos nagyságrendről beszélünk. A vállalkozók a kifizetett számlák után most fizették be az ÁFA-t, ami egyszeri jelentős bevételként került be a költségvetésbe, miközben ennek a forrása (ismétlem) uniós pénz.

A költségvetési intézmények gazdálkodásáról fingod nincsen. Ezt nem is erőltetem, hidd el nekem, a központi illetmény számfejtés (KIRA) 2015 novemberi módosítása olyan jól sikerült, hogy 2016. elején még manuálisan egyeztették a munkatársak, és keresték a hibákat. Szélsőséges példa: takartítónő bérét kapta az igazgató és fordítva, vagy rosszul számolta a rendszer a fizetett távollétet. Ez ugye azért gáz az egyénnek, mert január 1-el új adóév kezdődik. A költségvetési intézmény meg azért van szarban, mert amíg ez nem rendeződik, nem tudja lezárni a 2015. évet, nem tudja a maradványokat "átforgatni", nem tudja élesíteni a 2016. év költségvetési kereteit. Tök mindegy, hogy a bérek miatt, a dologi kereteket sem tudta indítani.
Tudom magas ez Neked, de innentől a lelkiismeretem tiszta, én megpróbáltam... :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Daniel Dakota, 2016.03.23 09:00

@antitroll: Semmi nem tám,asztja alá, am,it írtál, ti. az egyszeri uniós pénzpumpát, meg az ÁFa-hatást. Nincsenek ezt alátámasztó adatok, ezért mindez csak bolsevik magyarázkodás. :)

A bérkifizetési rendszer hibájáról szóló blabla is szánalmas, mert a szállítói számlák kifizetéséhez nem sok köze van (egyébkénjt ami a bérkifizetési rendszer körül zajlik, az tényleg botrányos!)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2016.03.23 08:56

@Daniel Dakota:
A költségvetés számai korántsem megdöbbentők. Egyszeri uniós pénzpumpa következménye, amely ÁFA hatását értelmezik rosszul. Véletlenül, vagy szándékosan...
Ugyanakkor az államigazgatás egy jelentős része technikai okok miatt 2016 év január-február hónapjában nem tudott csak korlátozottan szállítókat kifizetni. Ez bonyolultabb történet és korábban inkább az volt a jellemző, hogy január-februárban pótolták a visszafogott november decemberi költekezést. Most egyszerűen bénák voltak, a központi bérkifizetési rendszer hibája miatt nem tudtuk lezárni a 2015. évet. Emiatt az államkincstáron keresztüli közvetlen elektronikus átutalásokat nem tudtunk szokásos módon indítani. Az intézmények csak márciusban kezdték a számláikat tömegben kifizetni, a hiba kijavítása után. Addig csak bonyolult és lassú kézi átutalások voltak lehetségesek (2016-ot írunk!). Nálam visszafogottan is nagyjából 12-13 milla volt a visszatartott kifizetés a beszállítók felé és ebben nincs benne a leállított beszerzés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2016.03.23 08:43

@rigolya:
A deficitet "szingapuri" számlákon lehet megtalálni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html