Reggelig maradnak a diákok az elfoglalt egyetemeken

Reggelig maradnak a diákok az elfoglalt egyetemeken, a tüntető hallgatók tegnap este vették be magukat az ELTE BTK, a Corvinus, majd a Színművészeti Egyetem épületébe. A Deák térről még ezren indultak, később egy több száz fős csoport mozgott a városban.
Tóth Kata, 2013. február 12. kedd, 07:56
Fotó: Napi.hu

Erre a lépésre azért szánták magukat, mert "a kormány az elmúlt hónapok során elzárkózott attól, hogy érdemben tárgyaljon a hallgatók hat pontban megfogalmazott követeléseiről. Sőt, azzal, hogy az Alaptörvénybe akarja illeszteni a röghöz kötést és az egyetemi autonómiát veszélyeztető gazdasági felügyeletet, még a Hallgatói Önkormányzatok Országos konferenciáját (HÖOK), az egyedüli tárgyalópartnerként elfogadott hallgatói szervezetet is hátba döfte" - olvasható a Hallgatói Hálózat (haHa) éjjel kiadott közleményében.

A szabadegyetemi fórumok létrehozásával a HaHa célja, hogy az oktatás jövőjéről folytatott párbeszédről mindenki tudjon, és a közös döntéseket a kormány is kénytelen legyen figyelembe venni. Az egyetemfoglalás résztvevői nem kizárólag a hallgatókért "küzdenek", hanem az egyetemi oktatókért, hogy jövőre is itt taníthassanak valamint az egyetemekért, hogy önállóan és színvonalasan működhessenek ,a középiskolásokért, hogy továbbtanulhassanak, a szülőkért, akik gyermekük jövőjéért aggódnak, összességében egy jól működő, igazságos országért, ahol a tudás továbbra is érték marad - teszi hozzá a kommuniké. A HaHa arra kéri az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum minden résztvevő szervezetét, hogy vállaljon szolidaritást a kezdeményezéssel, és ma este hat órára menjen el a BTK-n tartott fórumra.

HOZZÁSZÓLÁSOK