A Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztossá nevezték ki Aszódi Attilát, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézet igazgatóját - derül ki a kormány határozatából, amely a Magyar Közlönyben jelent meg. Aszódi államtitkári fizetést kap, munkáját legfeljebb negyven fős titkárság segíti, amelynek elhelyezéséről a Miniszterelnökség gondoskodik. A kormánybiztos feladata többek között a Magyarország és az Oroszországi Föderáció közötti megállapodás értemében kötendő Paksi Atomerőmű fenntartandó blokkjainak tervezési, az üzemeltetési és karbantartási támogatásáról, a nukleáris fűtőanyag-ellátás biztosítására és a nukleáris hulladék kezelésére vonatkozó szerződések tárgyalása során a szakmai irányítás és koordináció biztosítása.

A kormánybiztos ellátja az atomerőmű új blokkjai teljesítményének fenntartásával összefüggő valamennyi feladat, így különösen a tervezéséhez és megépítéséhez szükséges pontos kiinduló adatok, elkészítendő tervdokumentáció, a megvalósítás tervezett időkerete, valamint a minőségbiztosítási programok szakmai irányítását, és az ezzel összefüggő hatástanulmányok elkészítésében való részvételt és szakmai irányítást - áll a kormányhatározatban.

Régi arcok

Július 1-jétől újra kormánybiztossá nevezték ki Fürjes Balázst - a korábban a Wallis ingatlanfejlesztő cégeknél vezető beosztásokban dolgozó szakembert -, aki az előző kormányzati ciklushoz hasonlóan az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felel. A kormánybiztos tevékenységét a Miniszterelnökség keretében működő 12 fős titkárság segíti. Fürjes a kiemelt fejlesztéseken túl a kormány külön döntése esetén felügyeli a 3 milliárd forint feletti értékű beruházások előkészítését és megvalósítását is.

A kormánybiztosa az alábbi főbb beruházások előkészítését és megvalósítását irányítja:

  • a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egységes elhelyezése a Ludovika Campusban
  • a Ferencvárosi Torna Club új labdarúgó stadionjának felépítése
  • a Sorsok Háza - Holokauszt Gyermekáldozatainak Emlékhelye - Európai Oktatási Központ megvalósítása
  • a Rubik kocka motívuma és gondolatisága által ihletett kiállítási központ létrehozása
  • az új, több ezer fős budapesti konferenciaközpont megvalósítása
  • a Népliget fejlesztési tervének elkészítése és megújítása
  • a Miniszterelnökség budavári elhelyezéséhez szükséges felújítási és építési feladatok a budai Várnegyed területén
  • a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem "MOME Laboratory" kreatív oktatási és kutatási központ intézményfejlesztési programjának építési beruházása

Továbbra is filmipari kormánybiztos Andrew G. Vajna, aki viszont tevékenységét díjazás nélkül látja el. Munkáját négy fős titkárság segíti, amelynek elhelyezéséről a Miniszterelnökség gondoskodik. Feladata a nemzeti filmipar fejlesztése, ide tartozik többek között az állami tulajdonban lévő filmstúdiók és filmgyártási infrastruktúra működtetésének felügyelete.