Rehabilitációra 12 milliárdot költött az NGM

A megváltozott munkaképességűek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítésére indított országos programba közel 15 ezer embert vontak be, közülük 10 072-en fejezték be az egyéni programot, és 180 nappal később 3323 ember állt munkaviszonyban - ismertette a program eredményeit Nemzetgazdasági Minisztérium témafelelőse kedden Tatán, a megyei projektzáró rendezvényen.
MTI-Eco, 2013. február 19. kedd, 14:54
Fotó: Napi.hu

A 2008 márciusától 2013 február végéig tartó programba az 50-79 százalékos egészségkárosodást szenvedett, rehabilitációs járadékban részesülő személyeket vonták be, először régiós, majd megyei bontásban - ismertette Bacsó Orsolya, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) témafelelőse kedden Tatán, a megyei projektzáró rendezvényen. A projektre 15,3 milliárd forint forrás állt rendelkezésre, 2013 február elejéig a támogatási összeg 77 százalékát fizették ki, a hónap végére az érték eléri a nyolcvan százalékot.

A rehabilitációba bevontak közül közel 12 ezer ember kapott bérjellegű támogatást, képzési támogatásban mintegy 10 ezer fő részesült. A bevont ügyfelek körében legnagyobb igény a mentori segítségnyújtásra, a rehabilitációs tanácsadásra, a munkaerő-piaci és foglalkoztatási információk átadására és munkaközvetítésre volt. A képzések közül legtöbben az ECDL tanfolyamot, a számítógép-kezelői ismereteket, az angol alapszintű képzést és a biztonságiőr-tanfolyamot választották.

A Komárom-Esztergom Megyei Munkaügyi Központ igazgatója, Pákozdi Szabolcs elmondta, a megyében 456 főt vontak be a rehabilitációba, 319-en sikeresen befejezték a programot, 180 nap eltelte után pedig 87 fő állt munkaviszonyban. A kezdeményezéshez a megyében 154 munkáltató csatlakozott és 335 embernek biztosítottak munkahelyet. A munkaadók a foglalkoztatáshoz bér- és járuléktámogatást kaptak.

HOZZÁSZÓLÁSOK