A KSH adatai szerint 2019-ben a bruttó átlagkereset 367 800 forint volt. Nem véletlen, hogy a dolgozók fele úgy érzi, hogy ő még a felét sem keresi meg ennek. Az átlagkereset ugyanis jelentősen torzíthatja a valóságot, főleg egy olyan országban, ahol egy kis réteg keres nagyon sokat, míg sokan szegénységben élnek. Ha Béla egy vasat sem keres, míg Laci 100 forintot, akkor kettejük átlagbére 50 forint. Ami szép, csak ettől még Bélának nem lesz egy forintja sem - kommentálta a hírt közleményében az ellenzéki párt.

2016 óta politikusok, újságírók és elemzők próbáltak adatokat szerezni mind a KSH-tól, mind a kormánytól a mediánbérekre vonatkozóan, hiába. Nem véletlenül. Az eddig titkolt mediánbér sokkal inkább mutatja a lakosság valódi jövedelmi helyzetét, azt a bért, ami a többségre jellemző. Ennél az összegnél a dolgozók fele kevesebbet, a másik fele pedig többet keres.

Az LMP-nek végre sikerült megszereznie az adatokat: 2019-ben a mediánbér 75 480 forinttal volt kevesebb, mint a bruttó átlagbér. Ez pedig fekete-fehéren azt jelenti, hogy a vizsgált munkavállalók fele kevesebb, mint bruttó 292 320 forintot keresett, vagyis jóval az átlagosnak mondott összeg alatti jövedelemből kényszerült megélni.

Orbán Viktor hagyja végre abba a statisztikai trükközést és az emberek megtévesztését, koncentráljon inkább az igazságtalan jövedelmi különbségek megszüntetésére! - üzeni az LMP