Lóránt Zoltán emlékeztetett arra, hogy a 2009-es költségvetés végrehajtásáról szóló számvevőszéki jelentésben hangsúlyozták, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. úgy látta el a rábízott állami vagyon kezelésével kapcsolatos feladatait, hogy nem rendelkezett szabályos, pontos és teljes körű vagyonnyilvántartással.

Az állam úgynevezett üzleti vagy vállalkozói vagyona könyv szerinti értéken 12.900 milliárd forint, a szakértői becslések szerint viszont 42 800 milliárd forintot ér - mondta Lóránt László.

Az önkormányzati alrendszerben is nagy a bizonytalanság - tette hozzá. Az önkormányzati vagyon értéke jelenleg 11 300 milliárd forintra tehető, öt évvel ezelőtt viszont csupán 3.000 milliárd volt.

A hatalmas különbség annak a következménye, hogy öt éve 0 és 100 forint között volt számon tartva 550 ezer jószágtest (telekkönyvi egység) értéke, azóta pedig - egyebek között az ÁSZ nyomására - újra értékelték és nyilvántartásba vették a vagyont - mondta Lóránt László a beszélgetésen, amelyen a budapesti Corvinus Egyetem Közgazdasági Továbbképző Intézetének (KTI) új, állami ingatlangazdálkodással foglalkozó képzési programját mutatták be.

A KTI a Budapesti Műszaki Egyetemmel és a francia ESSEC magánegyetemmel közösen indított ingatlangazdálkodási képzést, amelyet az idén az ÁSZ javaslatára állami ingatlangazdálkodási szakkal egészít ki. A négy féléves, másoddiplomás képzési program révén a remények szerint jelentősen javulhat a nemzeti ingatlanvagyon kétharmadát kitevő állami és helyi önkormányzati ingatlanvagyon kezelésének minősége.

Lóránt Zoltán szerint a magasan képezett szakemberekre azért is különösen nagy szükség van, mert az állami vagyon 70 százaléka ingatlan, az önkormányzatoknál pedig 90 százalék az ingatlanvagyon aránya.

Az ingatlanvagyon nem kezelhető a hitelállománytól függetlenül - hangsúlyozta az ÁSZ főigazgatója, aki szerint pontatlan az az állítás, hogy az önkormányzati szféra eladósodott. "Nem az egész önkormányzati rendszer adósodott el, hanem az az alig 230 önkormányzat, amely hitelképes, vagyis a városi és a megyei kör" - mondta Lóránt Zoltán.

A szakember hozzátette: külön probléma a megyei önkormányzatok eladósodottsága. A kötvényállomány ebben a körben közel 110 milliárd forintos nagyságrendű, és nem világos, hogy a megyei önkormányzatok miből fogják megadni a tartozást, mert saját bevételük alig van, így komoly vagyonvesztés következhet be a törlesztés során, vagyonuk túlnyomó része azonban nem elidegeníthető - vázolta fel az állami-önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás egyik jellemző dilemmáját Lóránt Zoltán.