Rejtélyes akcióval vadásztak a gyorshajtókra a rendőrök

A tavaszi hóvihar elsöpörte a Speedmarathont, de a rendőrség bejelentés nélkül mégis tartott kétnapos sebesség-ellenőrzési akciót: 2750 gyorshajtó ellen indult eljárás.
Szász Péter, 2017. május 3. szerda, 16:22
Fotó: Napi.hu

A Speedmarathont április 19-én reggel hattól másnap reggel hatig tartották volna, de az időjárás miatt elmaradt. A rendőrség azt ígérte, tájékoztatást ad az új időpontról, de a Vezess.hu vette észre, hogy helyette tartottak egy másik traffipaxos akciót: a rendőrség április 21-én és 22-én a közúti forgalomban részt vevő járművek sebességének fokozott ellenőrzését végezte - írja az Inforádió.

A Tispol Speed európai ellenőrzés keretében elsősorban a gyorsforgalmi utakon, a főutak lakott területein kívüli szakaszain, illetve a lakott területek közútjain érvényben lévő megengedett legnagyobb sebesség megtartását vizsgálták.

A kétnapos sebesség-ellenőrzés során összesen 2750 gyorshajtó ellen indult eljárás. Átlagosan minden negyedik ellenőrzés a szabályszegő helyszíni leállításával járt.

A leállításos ellenőrzések alkalmával 634 főt értek tetten a megengedett sebesség túllépése miatt. Közülük 416 fővel szemben helyszíni bírságot alkalmaztak (esetükben a sebességtúllépés mértéke nem volt kimagasló, továbbá a járművezetők egyértelműen elismerték a felelősségüket), 18 fővel szemben pedig szabálysértési feljelentést tettek.

A többi esetben közigazgatási eljárás veszi kezdetét. A leállítás nélküli ellenőrzések keretében rögzített gyorshajtások száma 2116 volt. A leállítás nélküli ellenőrzések zöme fix telepítésű, automata készülékek által történik, de előfordulnak olyan mobil sebességmérővel rögzített események is, amikor a jogsértő jármű vezetőjének leállítása biztonsági vagy egyéb okból nem lehetséges.

Az ORFK szóvivője a lapnak úgy nyilatkozott, hogy ez nem a lefújt Speedmarathon, hanem egy teljesen más, de szintén európai ellenőrzés volt. A lefújt ellenőrzést megtartják majd, erről előzetesen tájékoztatást is adnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ablakzsiraf, 2017.05.03 16:27

Ez a "bejelentés köteles" sebességmérés határtalan baromság. Majd akkor legyen ilyen elvárás, ha a gyorshajtók is előre bejelentik mikor hajtanak gyorsan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html