Rekordokat döntöget Magyarország - ezermilliárdos kifizetésekről ír a miniszter

Magyarország rekordértékű uniós forrás jutott a pályázókhoz 2012-ben, és a múlt évben az intézményrendszer több forrást fizetett ki, mint a jelenlegi uniós költségvetési ciklus első három és fél évében összesen. Németh Lászlóné fejlesztési miniszter szerint 2013-ban minden uniós forrás gazdára talál.
Domokos László, 2013. február 16. szombat, 12:19
Fotó: Napi.hu

Magyarország az uniós csatlakozásának elmúlt nyolc évében soha nem jutott akkora támogatás a pályázókhoz, mint 2012-ben, és a múlt évben az intézményrendszer több forrást fizetett ki, mint a jelenlegi uniós költségvetési ciklus első három és fél évében összesen - állapította meg Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter válaszában, amelyet Józsa István szocialista képviselő írásos kérdésére adott. A honatya arra kérdezett rá, hogy a miniszter mit kíván tenni az uniós források hatékonyabb felhasználásáért. Míg 2010 végéig a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) csak 1400 milliárd forintot fizetett ki, addig 2013. január 29-éig megközelítőleg 3400 milliárd forint kifizetése történt meg. Némethné szerint az uniós pénzlehívásnál nem történt csökkenés, ezt azzal igazolja, hogy Magyarország a 2010 ugyanúgy a hatodik helyen volt, mint 2013 januárjában. Amíg 2010 végéig a leszerződött támogatások állománya nem haladta meg a 4000 milliárd forintot, 2012 végére pedig 6400 milliárd forintos állományt sikerült elérni. Tavaly több mint 1600 milliárd forint értékű támogatást ítéltek meg, és 1043 milliárdot ki is fizettek - ebből 250 milliárdot decemberben -, ami nyolcéves rekord. Mindez elsősorban a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság hatékony munkájának köszönhető - állapította meg Némethné.

Hetente 17,3 milliárdot fizetnek ki

Ráadásul a fejlesztéspolitikai intézményelemek jelenleg is a kifizetések további gyorsításán dolgoznak, szorosan együttműködve a pályázatok nyerteseivel - olvasható a válaszban. A szerződött projektek heti átlaga 2010 közepétől kezdve több mint a duplájára, a heti kifizetések átlaga pedig több mint a háromszorosára nőtt. A szerződött projektek átlag ugyanis a 2007 januárja és 2010 májusa között hetente 103 darab volt, míg 2012 júniusa és 2013 januárja között hetente 224 darab. A kifizetett támogatások heti átlaga az előbbi időszakban 5,5 milliárd forint volt, míg 2010. júniusa és 2013 januárja között 17,3 milliárdra nőtt.

A 2010-es kormányváltás óta többféle intézkedést vezettek be a pályázati rendszer egyszerűsítése és gyorsítása érdekében.

1. A közbeszerzéseknél központosított a rendszer a forrásvesztés és az újabb szabálytalanságok megakadályozása érdekében. A vizsgálatok a támogatásból finanszírozott beszerzések megvalósulására és a bejelentett kiadások ellenőrzésére is kiterjednek. A folyamatba épített ellenőrzés révén az NFÜ a közbeszerzési eljárásokban valamennyi eljárási cselekmény jogszerűségét időben tudja ellenőrizni és jogszabálysértés gyanúja esetén azonnal tud intézkedni.

2. Egységes eljárásrendet alkottak az intézményrendszer átláthatóvá tétele és a közreműködő szervezetek számának csökkentése - így a bürokrácia visszaszorítása - érdekében.

3. Lehetővé vált a pályázatok elektronikus formában történő beadása, csökkentet a kifizetések előírt határideje, valamint bevezették a kifizetési folyamatba iktatott elektronikus aláírást. Egyszerűsödtek a kiemelt projektek előkészítésére vonatkozó szabályok is, és a pályáztatás formai egyszerűsítése révén kevesebb lett a pályázati adatlapok és a bekérendő mellékletek száma. A miniszter szerint a lépések eredményeit igazolja, hogy jelentősen csökkentek a szabálytalanságok, a hibaarány pedig az összes ellenőrzött operatív program egyikénél sem érte el a 2 százalékot. A szabálytalanul elköltött összegek aránya 2009-ben még 76 százalék volt, 2010-ben viszont már csak 18, 2011-ben pedig mindössze 6 százalék.

Minden rendben lesz?

A gyorsításra és egyszerűsítésre szükség is van, mert a kabinet tervei szerint 2013-ban 1500 milliárd forint uniós fejlesztési támogatást fizetnek ki. Ehhez tavalyi 30 milliárd forintos önerőprogram után idén egy újabb, immár 50 milliárd forintos keret meghirdetése várható. Biztosíthatom, hogy 2013-ban minden uniós forrás gazdára talál - írta a miniszter.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Trambulin, 2013.02.17 20:20

@USE: Figyusz!:) A magyarról sincs fogalmad, nem hogy a németről vagy a románról. Hülyébbnél hülyébb számokkal dobálózol, erre próbálod osztani az észt!:D A napokban 300 román adónemről hadováltál. Fogalmatlan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

meszi9, 2013.02.17 17:09

Ez tényleg sikertörténet ! Ebből a Közgép mennyit kapott.....az összeset ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2013.02.17 14:56

A sok-sok hozzászólónak ajánlanám figyelemébe mind a romániai mind a német adótörvényeket!
A ló egyik és másik fele.
Mindkettő szorosabb gyeplő sokkal, mint a magyar.
Mielőtt köpködnek nézzenek körül, hogy illik-e.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

coni, 2013.02.17 11:25

oldwiseman, 2013. február 17., vasárnap 10:45

Valóban nehéz vállalkozni egy olyan országban ahol 13 x kell módosítani egy költségvetést, és minden negyedévben jön egy újabb csomag ami teljesen felborítja egy cég gazdálkodását (Pl. rezsi költség változások).
A beruházási ráta szintje pont ezt bizonyítja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oldwiseman, 2013.02.17 10:45

Lehet, hogy gyorsultak a kifizetések, de az önmagában még édeskevés, ha egy hazai tulajdonú KKV EU-s forrásból telephelyet korszerűsít, bővít, gépeket vásárol, esetleg még felvesz embereket, ugyanis amennyiben az itt előállított termék forgási sebessége nem az ágazatra jellemző, hanem annak mindössze a fele (már 1/3 is bőven elég), illetve a jelenlegi adóprés miatt lehetetlen kigazdálkodni az üzleti és a cash flow tervben leírt számokat, akkor megb@szhatja a sikeres pályázatát, mert lehet, hogy a 3. évben bekövetkező utolsó monitoring alkalmával nem csengettetik vele vissza a megítélt támogatást, de hogy jottányit sem jut előrébb, mint a beruházás előtt, nos az is tuti! Vegyük már tudomásul, egy ilyen makro környezetben nem lehet senki sem próféta ebben az országban, mert ameddig itt nincs egy egyértelmű, kiszámítható, legalább 1 évre előre tervezhető gazdasági szabályzó rendszer, addig mégis mit várunk a szerencsétlen, 1000 sebből vérző honi KKV-któl??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html