Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szombat délután 2 órai adatok szerint meghaladta a Duna vízszintje Budapesten a 2006-ben mért eddigi legmagasabb, 860 centiméteres értéket; a folyó vízszintje elérte a 861 centimétert a fővárosban a Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint.

Az előrejelzések szerint 9 méter alatt marad a Duna vízszintje a tetőzéskor, a főváros minden jel szerint megvédhető - mondta Tarlós István főpolgármester szombaton. Tájékoztatása szerint az észak-budai régióban száz katona, ötven katasztrófavédelmi és ötven csatornázási szakember dolgozik, a Római-parton befejezték a védmű talpának megerősítését, kisebb szivárgások vannak, de katasztrófától nem kell tartani.

Hétfőig a Lánchídon (képünkön) és annak két hídfőjében, valamint a Margit hídon kikapcsolják a köz- és díszkivilágítást, a Királyok útján viszont hétfőig folyamatosan működni fognak a köztéri lámpák.

Nem várhatók újabb kiköltöztetések a fővárosban

Komoly bajra nem kell számítani Budapesten a dunai árhullám miatt, de a katasztrófavédelem minden eshetőségre felkészült - jelentette be Pesti Imre, a fővárosi védelmi bizottság elnöke szombaton, amikor bemutatta a kőbányai Hungexpo területén létesített, csaknem 15 ezer ember befogadására képes fogadópontot. Úgy tűnik, hogy a Dunát a mederben és az ártéren belül tudják tartani. A kőbányai Hungexpo 6 ezer négyzetméteres D pavilonja 800, míg a 20 ezer négyzetméteres A pavilonja akár 4000 ember befogadására alkalmas. A területen - szükség esetén - csaknem 15 ezer embert is el tudnak helyezni.

Eddig mindössze 150 embernek kellet elhagynia otthonát a III., IV., XIII. és a XI. kerületből, de további kiköltözésekre nem számít Pesti Imre. Ha mégis baj lenne, akkor 800 ember mozgósításával, 50 busszal, több 10 ezer embert is pillanatok el tudnának helyezni sportcsarnokokban, iskolákban, művelődési központokban.

Lezárták a Szentendréről a Dunakanyarba vezető főutat

Lezárták 14 órától a Szentendréről a Dunakanyarba vezető 11-es főutat - közölte Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízott szombaton Dunakeszin. A megyei védelmi bizottság elnöke döntésének indokaként elmondta: a "drasztikus" intézkedésre a Szentendrén és attól északra, a Duna nyugati partján folyó árvízvédelmi munkák nyugodt feltételeinek biztosítása érdekében van szükség. Az esetleges váratlan helyzetekben is könnyebben hozhatnak intézkedéseket, ha a 11-es főút szaba. Éjfélig Szentendre felé még bárki visszajöhet a Dunakanyarból, attól kezdve hermetikus zárás lesz - tette hozzá Tarnai Richárd.

Tahitótfalun az egyik, ideiglenes gátat áttörte a víz

Tahitótfalun az ideiglenes gátat szombat délelőtt áttörte a víz, így jelenleg az eredeti, második gát védi a települést az ár ellen - közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Tahitótfalu önkormányzata korábban úgy döntött, kettős biztonsági rendszert alakít ki az árvíz ellen, mert így újabb területeket akart megvédeni a 2002. és 2006. évi árvizekhez képest. Az első, helyi anyagból megépített ideiglenes védvonal nem bírja majd a terhelést a rekordmagasságú árvíz ellen. A  területen 50 lakóingatlant öntött el a víz.

Befejeződött a kitelepítés Pilismaróton

Befejeződött a kitelepítés Komárom-Esztergom megyei Pilismarót üdülőövezetében - közölte a honlapján a rendőrség szombat kora délután. Az ORFK közleménye szerint az életvitelszerűen még a településrészen tartózkodó 38 ember fegyelmezetten hajtotta végre a kitelepítést, amelyre korábban nem csak az érintettek, hanem a rendőrség is felkészült.