Rekordon az államadósság - reagál az NGM

A forintgyengülés kiütötte a nyugdíjeinstand hatását.
Index.hu, 2011. október 19. szerda, 17:45
Fotó: Napi.hu

A központi költségvetés úgynevezett nettó adóssága szeptemberben 20 626 milliárd forint volt, ha nem vesszük figyelembe a 2008-as nemzetközi hitelcsomagból devizabetétként elhelyezett és a bankszektornak továbbhitelezett állományt. Ez az adósságszint új rekordot jelent, az eddigi csúcs májusban volt 20 218 milliárd forinttal - írja az Index. Ha a bankoknak kölcsönadott pénzt is hozzácsapjuk, akkor a májusi adósságszint jelenti a rekordot 21 116 milliárd forinttal, a szeptemberi érték 21 068 milliárd volt.

Bármelyik értékét nézzük is, az elmúlt hónapokban bejárt pálya ugyanúgy alakul: a nyugdíjpénzek becsatornázásával a 21 116 milliárdot júniusban 19 578 milliárdra - a 20 218 milliárdos értéke 18 688 milliárdra - sikerült leszorítani, ezt a csökkenést azonban azóta folyamatos emelkedéssel néhány hónap alatt vissza is dolgoztuk.

A portál forrásai szerint az államadósság nyári növekedését jórészt az árfolyamváltozás okozta. Augusztusról szeptemberre ugyanis csaknem 900 milliárdos nem realizált veszteség keletkezett a gyenge forint miatt.

A forint gyengülése egyrészt a világgazdasági folyamatoknak, az euróövezeti adósságválság körüli félelmeknek, másrészt a magyar kormány gazdaságpolitikájának köszönhető - kommentált Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője. A harmadik hatás az elemző szerint a befektetők várakozásaiból adódik: egy esetleges leminősítés veszélye önmagában is gyengíti a forintot, és növeli az államadósságot, gyakran egyfajta önbeteljesítő jóslatként működik.

Az NGM szerint több is lehetne
"Magyarország új kormánya 2010 közepén szinte megoldhatatlan gazdaságpolitikai helyzetet örökölt, az államadósság szintje közel 82 százalék volt, hazánk elsősorban az államadósság magas szintje és kedvezőtlen szerkezete miatt vált a térség egyik legsebezhetőbb országává" - közölte a cikk megjelenése után a Nemzetgazdasági Minisztérium.

"A kormány két lépésben először 82 százalékról 74 százalékra csökkentette az államadósság mértékét. Magyarország további lépéseket tesz annak érdekében, hogy 2018-ra 50 százalék alá csökkentse az államadósságot. Ha a kormány a végrehajtott intézkedéscsomagokat nem vezette volna be, akkor az államadósság jelentősen nőtt volna, és most a GDP 80 százaléka lenne" - írják.

Az NGM szerint a megjelent cikkek félrevezetőek, hiszen egy fontos tényt nem vesznek figyelembe: a havi deficitek az év első felében általában nagyobbak Magyarországon, mint az év második felében, emiatt előállhat olyan helyzet, hogy az évközi adósság nominálisan és a GDP százalékában nagyobb, mint az év végi. A nemzetközi intézmények és statisztikák azonban az év végi adósságot figyelik, az évközi változásnak nem tulajdonítanak jelentőséget.


Török szerint a hitelminősítők elsősorban nem az adósság mértékét, hanem az ország jövőbeli teljesítőképességét figyelik, az adósság növekedésével azonban ez nyilvánvalóan romlik. "A bóvli után is van élet" - vélte ugyanakkor Török, aki szerint egy leminősítés nem jelent összeomlást, a hitelminősítők döntéseinek hatásait a piac jellemzően már előre beárazza. Arról, hogy hazánkat a befektetésre nem javasolt (bóvli) kategóriába sorolhatják a nemzetközi hitelminősítők, hetek óta suttognak az elemzők, jelenleg is zajlik az adósságosztályzatunk felülvizsgálata.

Az októberi és novemberi adósságadat egyébként várhatóan kedvezőbb lesz a szeptemberinél, mivel ekkor egy forintkötvény, és devizakötvény lejárat is esedékes. Hogy ezután mi lesz, az azonban kérdéses, az államadósság csökkentése ugyanis hiába deklarált kormányzati cél, a devizamentős tervek egyértelműen a forint gyengítésének irányába mutatnak.

Londoni elemzők a fix árfolyamon való végtörlesztés ötlete kapcsán úgy vélték, nem kizárt, hogy Matolcsy Györgyék növekedést várva szándékos forintleértékelésre, és az infláció növelésére játszanak. A leértékelés bizonytalan sikerű politikája pedig akár 400 forintos eurót is hozhat, ami a jórészt euróban álló adósságunkat - és vele együtt az országkockázatot is - tovább növelné. Arról nem is beszélve, hogy a piac szívesebben fogadná, ha a kormány nem egyszeri intézkedésekből próbálná elérni az alacsonyabb adósságszintet, hanem szerkezeti átalakításokkal tartósan csökkenő adósságpályára állítaná a költségvetést.

Az ÁKK-t is megkereste az Index az államadósság szeptemberi alakulásával kapcsolatban, ott azonban közölték, jelentésük egyelőre a minisztériumban van, csak később adnak ki közleményt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2011.10.20 22:44

Akkor az ellopott manyupot úgy sikerült felélni hogy elolvadt mint a tavalyi hó.No,ez jó hír!Tovább előre!Van még valakinek kis hazánkban világ megváltó gazdasági ötlete?Most jelentkezzen!Mert lassan már mindegy lesz nekünk mint a bolondnak.Talán azok is vagyunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.10.19 20:32

@sattila80:Persze mindezeket pejorative fogalmazva értettem....

--- amikor a csiga azt mondogatja nagy vidáman, hogy jaj de jó, hogy lassan megyek, mivel az ellenkező irányba kéne mennem :-),
szóval "mindennek" lehet örülni ha nagyon akarjuk..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2011.10.19 19:38

@megalodon:
"Euroban meg csökkent és punktum"
Nos, az euróban számított bruttó adósság valóban csökkent (0,52 milliárd euróval), az euróban számított nettó adósság ennél jóval nagyobb mértékben nőtt (2,72 milliárd euróval).

"eltünt a magánnyugdijpénztári vagyon ha nem nyúlták volna le akkor meg adót kellett volna emelni"
Ha a költségvetési kiadásokat változtathatatlannak tekintjük, akkor valóban. De, ugyebár, nem kellett volna esztelen adóváltoztatásokkal lemondani évi 750-800 milliárdos bevételről. Az NGM és a kormány folyamatosan hazudik ez ügyben: konszolidált államháztartást örököltek, talán 100-120 milliárd bevételt kellett volna még előteremteni 2010-ben, ami növekedő gazdaságban nem igényel különösebb erőfeszítést.
(Egyébként szerintem három okból kell kiakadni a manyup-vagyon lenyúlása és eltapsolása miatt: 1. a zemberek aljas megtévesztése és kifosztása okán, 2. a kormány azzal érvelt, hogy az állam eladósodásának oka a manyup-rendszer - láthatóan hazudott, 3. a kormány azt állította, hogy a manyup-vagyont kizárólag adósság-törlesztésre fordítja - újabb hazugság.)

"csak tarhálás meg lenyúlás van onnan ahol még van"
A forradalmi kormány gazdaságpolitikájának egyik botrányos hibája éppen az, hogy aránytalanul terhelik a gazdasági szereplőket.


A legérdekesebb azonban mégis az az elvakult hazugság-áradat, amihez olyan makacsul ragaszkodik a kormányzat. Mintha ostoba hazugságokkal meg lehetne változtatni a valóságot...
Az NGM fenti nyilatkozata ennek a korlátoltságnak az iskolapéldája. Az egy dolog, hogy az elején évközepi adatokra hivatkoznak (egyébként helytelenül), a végén meg azt erőltetik, hogy csak az év végi adatok alapján érdemes ítélni...

Ennél érdekesebb a számmisztika:
Ha a kormányváltáskor a GDP 82 %-a volt az államadósság (bruttó), jelenleg pedig 74 %, akkor kiszámítható, hogy időközben mennyivel nőtt a magyar GDP. Elárulom az eredményt: az NGM/kormány szerint 16 hónap alatt a magyar GDP több mint 17 %-kal (közel évi 13 %-kal) nőtt! Bravó! Lám, igaza lett a miniszterelnöknek: versenyképesek lettünk Kínával, hiszen ott csak 10 % körüli a növekedés! Még egyszer bravó!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sattila80, 2011.10.19 18:56

@megalodon: Te melyik magánnyugdíjpénztárnál voltál tag? Gondolom egyikben sem, mert nem igen fogalmaztál volna ilyen cinikusan, vagy ostoba vagy. Könnyű más fas.ával verni a csalánt, és nem is igazságos hogy csak egy réteget lopnak meg, ha mint írod pénz kell akkor legyen áfa emelés mert az ugye fogyasztás alapú és az utolsó piti adócsaló vagy feketén vagy szürkén dolgozó is megfizeti mert ő is vesz kenyeret meg tv-t meg mosóport....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.10.19 17:58

Euroban meg csökkent és punktum, mit kell úgy fennakadni, hogy eltünt a magánnyugdijpénztári vagyon ha nem nyúlták volna le akkor meg adót kellett volna emelni, igaz,hogy azt így is kell mert már idén elfogyott az a pénz dehát válság van kezicsókolom ilyenkor nincs se pénz se termelés se semmi jó, csak tarhálás meg lenyúlás van onnan ahol még van...

Inkább azon kéne elgondolkozni, hogy miért pont akkor kell a pénzvilágot meg a befektetőket szivatni, amikor a leginkább szükség volna rájuk ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html