BUX
40021

Rekordot dönt a magyar államadósság

Idén négy százalék lehet az államháztartás hiánya a Költségvetési Tanács legújabb elemzése szerint, változatlan feltételek esetén a jövő évi hiány 4,2 százalék lenne a konvergencia-programban vállalt 2,9 százalékkal szemben, abban az esetben, ha a bankadót nem vetnék ki. A tanács 2011-re háromszázalékos gazdasági növekedést vár 3,4 százalékos infláció mellett.

Papp Zsolt, 2010. augusztus 18. szerda, 10:59

Az idei költségvetési hiány tartható - szögezi le a Költségvetési Tanács most publikált technikai kivetítése. A költségvetés belső tételeinek egyenlege - a makropálya miatt - 360 milliárd forinttal rosszabb lenne, ám a kormányok által meghozott intézkedések (előirányzat zárolások és a tartalékok befagyasztása ) ezeket a folyamatokat ellentételezik.Ugyanakkor a költségvetési tartalékok ezzel kimerültek, minden további igény már a hiány növekedését jelentené - így a magasabb önkormányzati hiány, vagy épp az állami (önkormányzati) cégek konszolidációja, illetve a kormány által elhatározott zárolásokat a minisztériumok teljes mértékben teljesítik. Ez utóbbi teljesülésben lát kockázatokat a Költségvetési Tanács - a rossz múltbeli tapasztalatok alapján.

A tanács szerint 2011-re várt három százalékos gazdasági növekedés várható - ennek ellenére a jelenlegi költségvetési környezetben az államháztartás elsődleges (kamatkiadások nélkül számított) egyenlege - negatívba fordulna - ami az államadósság növekedését hozza magával. Ugyanakkor ez a pozícióromlás a bankadó 2011-re ki nem vetésével magyarázható - ugyanis a 200 milliárdos összeg beszedéséről a júniusban elfogadott törvény nem rendelkezik.A jövő évi szabályokat ősszel tervezi a kormány elfogadtatni a parlamenttel. A jelenleg hatályos törvények szerint jövőre a szja sávhatárának 5 millió forintról 15 millió forintra emelésével 190 milliárd forintos bevételről mondana le a parlament - ám mint ismert a Orbán-kormány szja törvény jelentős átszabásán gondolkodik.

Ahhoz, hogy ne emelkedjen az államadósság reálértéke 2111-ben - ami törvényi kötelezettsége a kormánynak a jelenlegi pályához mérten mintegy 184 milliárd forintos kiigazítás szükséges - ez gyakorlatilag megismételhető a bankadó ismételt kivetéséből - mondta Kopits György a Költségvetési Tanács elnöke a tanács sajtótájékoztatóján. 2012-ben már ennél nagyobb kiigazításra 352 milliárd forintra lenne szükség a mai állapotokhoz képest.Kopits szerint ugyanakkor érdemes lenne tartós eszközökkel megoldani, vagyis a hiányt nem csupán bankadóból kellene eltüntetni. Ugyanakkor, ha a kormány teljesíti a 2011-12-es hiánycélokat, akkor a fenntartható államháztartási folyamatok érdekében további költségvetési kiigazításokra már nem lesz szükség - mondta Kopits György.

Ezekből kiindulva a tanács számításai szerint az államadósság idén tetőzik 80 százalék körüli szinten - jövőre enyhe csökkenés várható.

Magyarország kirívóan magas adóssággal rendelkezik - ezért a legsérülékenyebb a régióban - ezért érdeke a Magyarország a hiány és az államadósság csökkentése. Így hiába alacsony folyó hiány, a kockázatok úgy csökkenthetőek, ha az államadósság is tartósan csökkenő pályára áll - tette hozzá a tanács elnöke.