A forgalom 10,2 százalékos éves bázisú visszaesése valamelyest kedvezőbb, mint a piaci várakozás - kommentálta a KSH friss adatait Virovácz Péter, az ING Bank Zrt. vezető makroelemzője.

A veszélyhelyzet nagy nyertese egyértelműen a csomagküldő és internetes kiskereskedelem volt. Márciusban némileg csalódást keltett a 40 százalék körüli növekedési adat, ám a kijárási korlátozások nyomán a fogyasztók egyértelműen az online vásárlást preferálták: 104 százalékkal nőtt az előző év áprilisához képest a forgalom. A soha nem látott mértékű kiskereskedelmi visszaesés vélhetően nem ismétlődött meg májusban, vagyis talán a most látott áprilisi adat jelenti majd a mélypontot - véli az elemző.

Mennyire lesznek óvatosak?

Még bizonytalan, hogy a kiskerforgalomra pontosan milyen hatással lesz a járvány. A június-júliusi időszakban elképzelhető, hogy az üzletek bezárása miatt eddig elhalasztott fogyasztások egy részét pótolják majd - mondta Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője.

A forgalom alakulását azonban nagyban befolyásolja majd a bérek, a foglalkoztatottság és a munkanélküliség alakulása is. A visszaeső autóvásárlások lefelé húzzák majd a mutatót. Emellett az is kérdés, hogy mennyire válnak óvatosabbá a háztartások, azaz inkább a megtakarítások felé fordulnak-e. A járvány egy esetleges újabb hulláma szintén befolyásolhatja a kiskerforgalom alakulását. Összességében májusban mínuszos, júniusban-júliusban pedig pluszos szám jöhet - tette hozzá a szakértő.

Mínusz, plusz

A magyar adat nemzetközi összehasonlításban is kedvező, mivel több uniós országban 20-30 százalékkal zuhant a kiskerforgalom. - véli Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. vezető elemzője.

A forgalom az áprilisi mélypont után májusban már élesen felpattant a boltok fokozatos újranyitásának köszönhetően, a pénztárgépek napi adatai alapján május végén már nem mutatott visszaesést az üzletek árbevétele, a szakmai szövetség szerint pedig a pünkösdi bevásárlás már meghaladta a húsvétit. Júniustól pedig ismét növekedést mutathat a kiskerforgalom, így éves átlagban 1,5 százalékos növekedésre számít a prognoszta. Jövőre pedig 5 százalék feletti növekedés jöhet. A járványhelyzet előtti szint elérése az év végén, a jövő év elején várható. A külföldi vásárlókra építő üzletek kilábalása azonban későbbre várható.