Azon túl, hogy számos, a munkavállalók jogait védő garanciát megszüntet - mint például a munkabér védelmét, a felmondási tilalmat bizonyos esetekben - a számos koncepcionális hibát, önellentmondást tartalmazó új Munka törvénykönyve tervezete (Mt.), nemcsak a versenyszféra munkavállalóira lesz hatással. A tervezet szerint a korábbiakhoz hasonlóan a kormánytisztviselői, köztisztviselői jogállásúak esetében továbbra is mögöttes jogszabályként működik majd, vagyis az e jogállásokban dolgozóknál ha a saját törvényük eltérő rendelkezést nem tartalmaz egyes kérdések szabályozásakor, akkor az Mt. szabályai lesznek irányadóak.

Ezzel csak az a probléma, hogy egyáltalán nem tette egyértelművé a jogszabály megalkotása előtt a kormány, hogy ezt egy általános munkajogi kódexnek szánja-e, vagy csak a versenyszféra munkáltatóira vonatkozó jogszabálynak - mondta a Napi Gazdaság Online érdeklődésére Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára.

Amennyiben ugyanis általános munkajogi kódexnek szánja a kormány, akkor alkalmazható úgy, hogy a közszféra jogállásai esetében behivatkozza egyes pontjait, mint amit a jogállásokról szóló törvényben nem kell külön szabályozni. Ebben az esetben külön probléma, hogy teljesen kiszámíthatatlanná, tervezhetetlenné teszi a munkavállaló számára a foglalkoztatást, elég csak a főtitkár szerint arra gondolni, hogy teljesen hiányoznak a normaszövegből például a kiküldetés, kirendelés, átirányítás részletes szabályai, vagy arra, hogy az elbocsátás, csoportos leépítés rendjét is a munkáltató érdekeinek rendeli alá.

Mindezeknél is nagyobb probléma azonban, hogy úgy adott szűk határidőt a társadalmi egyeztetésre, és a tervezettel kapcsolatos álláspontunk, javaslataink megtételére a nemzetgazdasági tárca, hogy még mindig nem ismerjük a közszféra dolgozóira vonatkozó, a közigazgatási minisztériumban készülő közszolgálati életpálya modell részleteit - teszi hozzá Fehér József.

Mint mondta, eddig csak egy ígéretük van arra, hogy július 25. után egyeztet a szakszervezetekkel a Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban az életpálya modellről a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, pontos dátumot azonban nem tudnak, és eddig még a koncepció tervezetét sem kapták kézhez. Azt például még mindig nem tudjuk, hogy az életpálya törvény szabályozza-e majd teljesen a közszolgálatban a munkaviszony kérdéseit, vagy bizonyos esetekben tényleg az Mt. szabályait kell-e majd alkalmazni - mondta Fehér József.

Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy mennyire veszi majd figyelembe a tervezett civil közszolgálati életpályamodell a közszféra generációváltással kapcsolatos problémáit. Jelenleg ugyanis a kormánytisztviselői és köztisztviselői állomány több mint kétharmada 50 év fölötti, 66 százalékuk pedig nő, akik a hatályos szabályozás szerint 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek. A gond nem is a fiatalítás, hanem az, hogy nem dolgoznak együtt a különböző korosztályok, középkorúak alig vannak, és még kevesebb a pályakezdő.