Remeghetnek a közszféra dolgozói a kormány tervei miatt

Aggódik a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete a Munka törvénykönyvének eddig ismert tervezett módosításai miatt.
Kiss Melinda, 2011. augusztus 1. hétfő, 09:21
Fotó: Napi.hu

Azon túl, hogy számos, a munkavállalók jogait védő garanciát megszüntet - mint például a munkabér védelmét, a felmondási tilalmat bizonyos esetekben - a számos koncepcionális hibát, önellentmondást tartalmazó új Munka törvénykönyve tervezete (Mt.), nemcsak a versenyszféra munkavállalóira lesz hatással. A tervezet szerint a korábbiakhoz hasonlóan a kormánytisztviselői, köztisztviselői jogállásúak esetében továbbra is mögöttes jogszabályként működik majd, vagyis az e jogállásokban dolgozóknál ha a saját törvényük eltérő rendelkezést nem tartalmaz egyes kérdések szabályozásakor, akkor az Mt. szabályai lesznek irányadóak.

Ezzel csak az a probléma, hogy egyáltalán nem tette egyértelművé a jogszabály megalkotása előtt a kormány, hogy ezt egy általános munkajogi kódexnek szánja-e, vagy csak a versenyszféra munkáltatóira vonatkozó jogszabálynak - mondta a Napi Gazdaság Online érdeklődésére Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára.

Amennyiben ugyanis általános munkajogi kódexnek szánja a kormány, akkor alkalmazható úgy, hogy a közszféra jogállásai esetében behivatkozza egyes pontjait, mint amit a jogállásokról szóló törvényben nem kell külön szabályozni. Ebben az esetben külön probléma, hogy teljesen kiszámíthatatlanná, tervezhetetlenné teszi a munkavállaló számára a foglalkoztatást, elég csak a főtitkár szerint arra gondolni, hogy teljesen hiányoznak a normaszövegből például a kiküldetés, kirendelés, átirányítás részletes szabályai, vagy arra, hogy az elbocsátás, csoportos leépítés rendjét is a munkáltató érdekeinek rendeli alá.

Mindezeknél is nagyobb probléma azonban, hogy úgy adott szűk határidőt a társadalmi egyeztetésre, és a tervezettel kapcsolatos álláspontunk, javaslataink megtételére a nemzetgazdasági tárca, hogy még mindig nem ismerjük a közszféra dolgozóira vonatkozó, a közigazgatási minisztériumban készülő közszolgálati életpálya modell részleteit - teszi hozzá Fehér József.

Mint mondta, eddig csak egy ígéretük van arra, hogy július 25. után egyeztet a szakszervezetekkel a Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban az életpálya modellről a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, pontos dátumot azonban nem tudnak, és eddig még a koncepció tervezetét sem kapták kézhez. Azt például még mindig nem tudjuk, hogy az életpálya törvény szabályozza-e majd teljesen a közszolgálatban a munkaviszony kérdéseit, vagy bizonyos esetekben tényleg az Mt. szabályait kell-e majd alkalmazni - mondta Fehér József.

Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy mennyire veszi majd figyelembe a tervezett civil közszolgálati életpályamodell a közszféra generációváltással kapcsolatos problémáit. Jelenleg ugyanis a kormánytisztviselői és köztisztviselői állomány több mint kétharmada 50 év fölötti, 66 százalékuk pedig nő, akik a hatályos szabályozás szerint 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek. A gond nem is a fiatalítás, hanem az, hogy nem dolgoznak együtt a különböző korosztályok, középkorúak alig vannak, és még kevesebb a pályakezdő.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.08.01 13:46

@andras11: Jól látod.
Alapelv, hogy kormányváltás elején kell vérengzeni, kirúgni, likvidálni, leépíteni. Utána meg agyon kell őket motiválni pénzzel, dicsérettel, elismeréssel, kitüntetéssel stb.. nomeg némi vállveregetéssel..

Ehelyett mit kapnak.. hülye vagy, lehet,hogy téged rúgunk ki még nem tudjuk azt viszont igen, ha egyáltalán maradhatsz akkor is kevesebbért... nos így jutunk el a mohácsi vert sereghez, tök depressziós motiválatlan banda lesz az egész... azért mert nem az elején rugták ki azt akik nekik bármiért de nem tetszettek
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

andras11, 2011.08.01 13:19

A kormány egyrészt magas színvonalú és ügyfélbarát köztisztviselői, kormánytisztviselői hozzáállást vár el saját embereitől, ugyanakkor anyagilag a megszorítások és elvonások szempontjait hozza előtérbe. A két ellentétes irányvonal nem megoldás. Ez nem érdeke sem az ügyfélnek, sem tisztviselőnek.
Jól képzett és jól fizetett, de nem nagy létszámú köztisztviselői kar kellene!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.08.01 12:34

Ahogy elnézem ezt a sok közalkalmazottat,rokkantnyugdijast,munkanélkülit leendő kényszerközmunkást meg minimálbérest akiknek ugyebár megtolták az adóját nomeg a jól megmentett devizahiteleseket ( akár 280 árfolyammal a választásokkor) eléggé boritékolnék egy Bajnai győzelmet a következő kártyaosztáskor !!! pedig épp Orbán szokott ilyen a politikusoknak megvan a józan paraszti esze szólamokat mondani, úgy tünik a kétharmad elvette a józan parasztit is :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html