A Kúria, azaz a magyar legfelsőbb bíróság kezdeményezte, hogy az Alkotmánybíróság semmisítse meg a rokkantak felülvizsgálatának szabályait, mivel a járandóságuk drasztikus csökkentése sérti az emberi jogokat - számol be a Népszava. Az úgy előzménye egy nyíregyházi eset, amelyben a bíróság egy rokkant nyugdíjasnak adott igazat, aki nem nyugodott bele a pénze csökkentésébe.

A férfinek az állapota felülvizsgálata után 91 ezer forintról 42 ezerre csökkentették a járandóságát, mondván: a 62 százalékos egészségkárosodása immáron csak 55 százalékos. A bíróság azonban úgy találta, hogy a hatóság nem tudja tényszerűen bizonyítani ezt a változtatást, pusztán a megváltozott minősítési szempontok alapján hozta meg a döntését.

A szempontrendszert 2012-ben változtatták meg, ám a bíróság most lényegében azt állapította meg, hogy ennek pusztán az volt a célja, hogy csökkentse a rokkantak ellására fordított összeget (a felülvizsgálat meglehetősen embertelen módszerével). Ráadásul az adott esetben az így megállapított járandóság elmarad a 88 ezer forintos létminimumtól.

A fotó forrása: Puskás Erzsébet/Napi